Zwartendijksterschans, Uberprutser, CC-BY-SA 3.0

Wiki Loves Monuments

Wiki Loves Monuments de grootste foto-wedstrijd ter wereld.


7 juli 2014

Dit jaar geen Wiki Loves Monuments

Vorig jaar rond deze tijd waren we al volop bezig met de voorbereidingen voor Wiki Loves Monuments, het project dat u allen kent. Dat is dit jaar iets anders, Zoals u waarschijnlijk gezien heeft, hebben we dit jaar de succesformule van Wiki Loves Monuments toegepast op een ander onderwerp: de natuur in Nederland. 

Lees meer

26 maart 2014

Winnaar Wiki Loves Monuments vliegt boven Maassluis

Met een foto van de watertoren in Sint Jansklooster won Michielverbeek de tweede prijs bij Wiki Loves Monuments: een rondvlucht aangeboden door Jeroen Komen van Knoworries. Lang nadenken hoefde Michiel niet toen hem gevraagd werd wat hij vanuit de lucht zou willen zien. Het werd Maassluis, de stad van zijn jeugd. 

Lees meer

21 januari 2014

Winnaars Wiki Takes Den Haag

Afgelopen zaterdag tijdens de nieuwjaarsborrel van Wikimedia Nederland was de prijsuitreiking van Wiki Takes Den Haag. Wikimedia Nederland besteedde in de maanden september en oktober tijdens Wiki Loves Monuments extra aandacht aan de stad Den Haag, dit met steun van  Fonds 1818. Er waren in totaal een viertal prijzen weg te geven. De prijzen werden uitgereikt door jurylid Cornelis Zweegman en Jan Anton Brouwer, bestuurslid ‘Culturele projecten’ van Wikimedia Nederland.

Lees meer

19 december 2013

Prijsuitreiking Wiki Takes Den Haag

Zaterdag 18 januari is de prijsuitreiking van Wiki Takes Den Haag. Wikimedia Nederland besteedde in de maanden september en oktober tijdens Wiki Loves Monuments extra aandacht aan de stad Den Haag, dit met steun van  Fonds 1818

Lees meer

19 november 2013

Prijsuitreiking Wiki Takes Den Haag

Voor de wedstrijd Wiki Loves Monuments heeft Wikimedia Nederland dit jaar verschillende activiteiten gehad in Den Haag, met als afsluiting een prijsuitreiking voor de winnende Haagse foto en het beste Wikipedia artikel over een Haags monument.

Lees meer

5 november 2013

De winnaars zijn...

Afgelopen zaterdag tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland 2013, was  het zover de prijsuitreiking van Wiki Loves Monuments. De prijzen werden uitgereikt door juryvoorzitter en vrijwilliger Arjan den Boer en Jan-Bart de Vreede, voorzitter Wikimedia Foundation. Kijk voor een overzicht van alle winnaars in het juryrapport. Foto's van de prijsuitreiking vindt u hier

Lees meer

23 oktober 2013

Prijsuitreiking Wiki Loves Monuments

Zaterdag 2 november is het zover, de prijsuitreiking van Wiki Loves Monuments. Onze vakkundige jury is vorige week gestart met het beoordelen van de 7,103 ingezonden foto’s. 

Lees meer

14 oktober 2013

Bedankt

Wikimedia Nederland bedankt alle deelnemers voor hun inzet. Dankzij jullie is het foto bestand voor monumentaal Nederland groter geworden. Anders dan voorgaande jaren konden dit jaar ook gemeentelijke en provinciale monumenten meedoen voor de Wiki Loves Monuments wedstrijd. En is er dit jaar het klassement ‘wederopbouw monumenten’ bijgekomen. Een speciaal klassement voor monumenten die gebouwd zijn na 1940.

Lees meer

13 oktober 2013

Samen aan de slag voor Haagse monumenten op Wikipedia

Monumentenstad Den Haag beter op Wikipedia – daar kan iedereen binnenkort aan meewerken. Wikimedia Nederland, de vrijwilligersorganisatie achter Wikipedia, organiseert 12 oktober een “Hoe schrijf ik Wikipedia artikelen workshop” in Den Haag.

 Hoewel bijna iedereen Wikipedia wel eens gebruikt, weten veel mensen niet dat ze zelf ook een bijdrage kunnen leveren aan deze internet encyclopedie: door foto’s aan te leveren, of door de informatie op Wikipedia te verbeteren en aan te vullen.

Lees meer

4 september 2013

Uploaden via Wikimedia Commons

Veel mensen vinden uploaden via Wikimedia Commons ingewikkeld, omdat er zoveel opties zijn om in te stellen. Speciaal voor Wiki loves Monuments hebben we een vereenvoudigd uploadformulier gemaakt, waarbij veel van deze opties alvast ingevuld zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken over de datum van de foto, wie de fotograaf is (dat ben je zelf) enz. en tegelijk wordt gelijk gevraagd naar het monumentnummer. Hiermee zou het uploaden een stuk eenvoudiger moeten worden.

Lees meer

3 september 2013

Hoe vind ik het monumentnummer

Er zijn ruim 63.000 rijksmonumenten in Nederland, en nog eens ruim 40.000 gemeentelijke en provinciale monumenten, dus het is ondoenlijk om van ieder monument de naam te onthouden en gebruiken. Daarom wordt iedere deelnemer gevraagd bij de foto’s het (rijks)monumentnummer op te geven. Wij zorgen dan voor de rest van de informatie bij de foto, het categoriseren en het toevoegen aan de artikelen en lijsten.

Lees meer

2 september 2013

Het voorbereiden van fototochten

Om effectief series foto’s te maken van rijksmonumenten in een stad, en zo flink wat foto’s te kunnen indienen, kun je het best goed voorbereid op pad gaan. Hieronder enkele tips van Wikipedianen die vaker met dit bijltje gehakt hebben.

De eenvoudigste methode is om een lijst van alle monumenten in een plaats te printen voordat je op pad gaat. Als je je niet achteraf wilt zoeken, is dit bij grote hoeveelheden de enige manier! Op Wikipedia is per gemeente, en per plaats met meer dan 8 rijksmonumenten een overzicht van rijksmonumenten te vinden. Ook van gemeentelijke monumenten zijn lijsten te vinden.

Lees meer

Over Wiki Loves Monuments

Wikimedia Nederland wil met Wiki loves Monuments zo veel mogelijk kwalitatief hoogwaardige foto’s van monumenten verzamelen, zodat iedereen die gebruik maakt van bijvoorbeeld Wikipedia een goed overzicht krijgt van het prachtige culturele erfgoed van Nederland.

Hoe doe ik mee?

Er zijn op dit moment geen vrijwilligersvacatures op dit project

Bekijk alle andere vrijwilligersvacatures

Volg dit project

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt