13 juni 2020 | virtueel kantoor Wikimedia Nederland

Online WikiZaterdag met thema Open Refine

Ben je regelmatig bezig met het opschonen van data voordat je ze bijvoorbeeld kunt importeren in Wikidata of via Pattypan naar Wikimedia Commons? Dan is deze WikiZaterdag sessie iets voor jou. Danielle Jansen geeft een (online) workshop over het programma OpenRefine.

OpenRefine is een op zichzelf staande open source desktop applicatie voor het opschonen van gegevens en het omzetten naar andere formaten. Het is vergelijkbaar met spreadsheet applicaties zoals Excell (en kan werken met spreadsheet bestandsformaten); het gedraagt zich echter meer als een database en biedt meer mogelijkheden:

Enkele mogelijkheden die OpenRefine biedt:

  • Het opschonen van ongestructureerde data: als er bijvoorbeeld met een tekstbestand met wat semi-gestructureerde gegevens wordt gewerkt, kan het worden bewerkt met behulp van conversies, functies en clustering om de gegevens netjes te structureren.
  • Het omzetten van gegevens: het omzetten van waarden naar andere formaten.
  • Verzamelen van gegevens van websites: OpenRefine heeft een URL-fetch functie en jsoup HTML parser en DOM-engine.
  • Het toevoegen van gegevens aan de dataset door deze op te halen uit externe webservices (d.w.z. terugkerende json). Open Refine kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor geocodering van adressen naar geografische co√∂rdinaten.
  • Converteren van velden naar corresponderende Wikidata-items ('reconciliation')
  • Grote aantallen Wikidata-items bewerken

Bron: Wikipedia

Welk videokanaal gebruiken we?

We hebben ervoor gekozen om te werken met Zoom. Je hoeft hiervoor geen account te hebben. Wanneer je je aanmeldt voor de WikiZaterdag (zie onder) sturen we voor aanvang via mail een link toe waarmee je kunt aansluiten bij de online bijeenkomst.

Heb je vragen, stuur ze vast in

Misschien heb je al vragen over Wikipedia, Wikimedia Commons of Wikidata die je graag wilt bespreken in de plenaire sessie. Wanneer je vooraf je vraag instuurt, kunnen wij voorafgaand aan de bijeenkomst wat uitzoekwerk doen. Mail je vraag dan aan jansen@wikimedia.nl met als onderwerp 'Vraag WikiZaterdag'.

Heb je vragen die je graag eerder wilt bespreken? Stel je vraag dan in de Facebook groep WikiVragen!. Deze groep is speciaal opgericht voor al je Wiki vragen.

Inschrijven

Om te weten hoeveel deelnemers er zullen zijn en om je de inschrijflink te kunnen toesturen, is inschrijven via het inschrijfformulier verplicht.

Door de ontwikkelingen rondom Corona zijn tot nader order offline WikiZaterdagen, Wikicafés, Wikikringen, Wikivrijdagen en andere offline bijeenkomsten geannuleerd. We merken tegelijkertijd dat er juist nu ook behoefte is aan ondersteuning bij Wiki activiteiten of gewoon elkaar even te zien. Om die reden organiseert Wikimedia Nederland op 13 juni van 14.00 tot 17.00 uur een online WikiZaterdag.

De WikiZaterdagen starten telkens met een presentatie, daarna is er gelegenheid om verder te praten over het onderwerp dat is besproken. Tegelijkertijd is er in een tweede kanaal mogelijkheid om samen of individueel te werken aan Wiki projecten.

By MoD/MOD / OGL v1.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt