7 december 2016

Glas in lood

Met de publicatie van het artikel over het boek Glas in lood in Nederland 1817-1968 heb ik een soloproject afgerond. Zoals je wellicht weet, schrijf ik graag over Nederlandse beeldhouwkunst. Ik liep daarbij geregeld aan tegen kunstenaars die (ook) glas-in-loodramen ontwierpen. Via een speurtocht op internet kwam ik uit bij dit naslagwerk, dat als standaardwerk op dit gebied geldt.

Volgens de beschrijvingen waren er 147 biografieën van glazeniers in opgenomen en informatie over de geschiedenis van het vak. Dankzij de FOKA-regeling van WMNL kon ik het best wel prijzige boek aanschaffen. Sterker nog, het werd voor mij besteld en keurig bij mij thuis afgeleverd.

Op Commons waren in 2013 al ruim 370 foto's geplaatst, die voor het boek waren gemaakt. De foto's zijn vrijgegeven door de RCE en waren gecategoriseerd op kerk / gebouw. Ik heb ze in één categorie ondergebracht en heb daarna bij elk raam de juiste maker gezocht, daarbij ook zoveel mogelijk andere ramen in de gebouwencategorieën meegenomen. Met het aanmaken van 90 nieuwe categorieën op Commons voor kunstenaars en gedenkramen is de vindbaarheid van de foto's vergroot. Voor Wikipedia heb ik iets meer dan 100 artikelen geschreven of substantieel aangevuld. Onder de nieuwe artikelen: het Atelier F. Nicolas en Zonen (1855), kunstenaars als Femmy Schilt-Geesinken Wim van Woerkom, de Gedenkramen in het Academiegebouw (Groningen) (1931-1957) en het raam Een tuin van glas (2005) in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Na iets meer dan een jaar heb ik vandaag de laatste in het boek behandelde kunstenaar op Wikipedia gezet. Daarmee is het project afgerond, al zal ik vast nog eens over het onderwerp schrijven. Ik noemde het trouwens 'soloproject', maar helemaal alleen doe je het nooit natuurlijk. Ik wil langs deze weg graag de mensen bedanken die geld, middelen en tijd beschikbaar stellen, mensen die eropuit gaan om foto's maken en mensen die foutjes uit de artikelen halen of weer nieuwe links en informatie plaatsen.

Naar aanleiding van mijn correspondentie met het Rijksmuseum over dit raam, heeft het museum nog eens ca. 7500 foto's vrijgegeven. Deze waren al te zien via de Rijksstudio, maar zijn nu rechtenvrij beschikbaar.

RONN

Het atelier van glazenier Otto Mengelberg, publiek domein

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt