1 april 2019

Waarom ik schrijf voor WikiWoordenboek

Door Geert van Pamel

Ik ben fier op mijn Vlaming-zijn en op mijn taal. Daarom beschrijf ik graag Zuid-Nederlandse woorden die minder bekend zijn bij onze Nederlandse vrienden. Ik vind cultuur, en taal in het bijzonder, heel erg belangrijk. Wat is meer kenmerkend voor een volk?

Wanneer ik woorden tegenkom in de krant of op de radio of TV die nog niet gekend zijn op WikiWoordenboek, heb ik de neiging om die te gaan beschrijven. Andere Wikiwoordenaars pikken hierop in om aan te vullen en/of te corrigeren.

WikiWoordenboek is heel handig om te zoeken en bevat onder andere linken naar Wikipedia wanneer nog meer informatie voorhanden is. Ook linken met Wikidata zijn mogelijk, op een heel eenvoudige manier. Het is ook altijd prettig en zinvol om een toepasselijke foto te publiceren uit Wikimedia Commons.

Het Nederlands, het Duits en het Engels hebben een gemeenschappelijke Germaanse oorsprong. Die blootleggen is heel uitdagend.

In de Engelse versie van Wiktionary worden ook stelselmatig Nederlandse woorden vermeld, waardoor de gemeenschappelijke Germaanse of zelfs Romaanse oorsprong duidelijk wordt omschreven.

WikiWoordenboek zou een ideaal instrument moeten zijn voor iedereen die de (rijke) Nederlandse taal leert.

MarcoSwart, CC BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt