30 november 2015

Juryrapport Wiki Loves Monuments 2015

Afgelopen zaterdag tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland 2015, was het zover de prijsuitreiking van Wiki Loves Monuments. De prijzen werden uitgereikt door juryvoorzitter en vrijwilliger Arjan den Boer en Josselijn Santegoets, bestuurslid DAC. Kijk voor een overzicht van alle winnaars in het juryrapport.

In september 2015 werden 4.039 foto’s ingezonden voor Wiki Loves Monuments Nederland. Dat is minder dan bij de vorige (Nederlandse) editie in 2013, en veel minder dan in de beginjaren, toen er rond de 12.500 inzendingen waren. Dit zal er deels mee te maken hebben dat veel monumenten inmiddels al zijn gefotografeerd. Ook het aantal deelnemers was met 121 beperkt, maar zij zonden wel veel foto's in: gemiddeld 33 per persoon. De tien actiefste deelnemers maakten maar liefst 75% van alle ingestuurde foto's! Een deel van de winnaars heeft in eerdere jaren ook al prijzen gewonnen. Wiki Loves Monuments is dus een activiteit voor actieve insiders.

“De lagere aantallen nemen niet weg dat de jury bijzonder te spreken is over de kwaliteit van de ingezonden foto's dit jaar. De jury kon de winnaars kiezen uit honderden interessante foto's van hoge kwaliteit.”

Dit jaar waren er vier klassementen
Er waren in 2015 vier klassementen:

  • Kwaliteit: 15 prijzen voor de beste monumentenfoto’s
  • Ornamenten: 5 prijzen voor de beste foto’s van decoraties aan monumenten
  • Dudok: 3 prijzen voor de beste foto’s van monumenten van architect Dudok Kwantiteit:
  • 3 prijzen voor de meeste monumenten per gebruiker

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt