4 augustus 2014

Delen is een stuk makkelijker geworden

10.000 afbeeldingen in één keer uploaden voor gebruik op Wikipedia? Tot voor kort waren musea, archieven en bibliotheken die hun collectie wilden delen  afhankelijk van de hulp van enkele zeer gespecialiseerde en getalenteerde vrijwilligers. Deze moesten dan een specifiek stuk software ontwikkelen om de content donatie van de instelling te verwerken.

Dat is nu verleden tijd. Dit voorjaar is - met financiele steun van WIkimedia Nederland - de GLAMwiki Toolset (GWT) opgeleverd, een applicatie die het uploaden van grote hoeveelheden content naar Wikimedia Commons een stuk makkelijker maakt.

In Nederland zijn  er al  twee workshops gehouden om instellingen te leren werken met de GWT. De eerste workshop stond in het teken van de voorbereidingen die getroffen moeten worden, tijdens de tweede workshop hebben verschillende musea zelfstandig content geüpload. Zo heeft het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid de GWT al gebruikt om honderden video’s van vogels beschikbaar te stellen.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de handleiding, met de feedback van de instellingen die bij de eerste workshops deel hebben genomen. Later dit jaar zullen meer workshops voor de GWT georganiseerd worden. Hiervan op de hoogte blijven? Neem dan contact via het contactformulier Meer informatie is ook te vinden in de flyer (voorkant / achterkant).

(video)Gele kwikstaart in het weiland en op de bloembollen, Marc Plomp, CC-BY-SA 3.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt