15 januari 2015

Erasmusprijs 2015 voor Wikipedia: ook kroon op het werk van Nederlandse vrijwilligers

Wikimedia Nederland is erg blij met de toekenning van de Erasmusprijs 2015 aan Wikipedia. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De prijs gaat in 2015 naar de Wikipedia-community, de internationale gemeenschap van vrijwilligers achter Wikipedia. In Nederland zijn zo’n 1500 ‘Wikipedianen’ actief. De Erasmusprijs is ook een kroon op hun werk.

Op 15 januari (toevallig de 14e verjaardag van Wikipedia) maakte de Stichting Praemium Erasmianum (verantwoordelijk voor de Erasmusprijs) bekend dat de internationale internet-encyclopedie de Erasmusprijs 2015 krijgt. Wikipedia wordt gelauwerd omdat het op een democratische manier kennis beschikbaar maakt. Ook is de Stichting Praemium Erasmianum onder de indruk van het open karakter van Wikipedia en de kritische aandacht voor tekst en bronnen.

Wikipedia is inhoudelijk volledig vrijwilligerswerk en de prijs gaat dan ook specifiek naar de internationale gemeenschap van Wikipedia-bewerkers. In Nederland zijn zo’n 1500 Wikipedianen actief in het aanvullen, controleren en schrijven van artikelen. De Erasmusprijs is ook een kroon op hun werk.

De Erasmusprijs wordt sinds 1958 jaarlijks toegekend, meestal aan een individu. Slechts een handvol organisaties waaronder Amnesty International en de Internationale Commissie van Juristen ging de Wikipedia beweging voor, en nog nooit eerder ging de prijs naar een groep. De prijs wordt in het najaar van 2015 uitgereikt aan vertegenwoordigers van de internationale Wikipedia-gemeenschap.

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt