3 september 2013

Hoe vind ik het monumentnummer

Er zijn ruim 61.000 rijksmonumenten in Nederland, en nog eens ruim 40.000 gemeentelijke en provinciale monumenten, dus het is ondoenlijk om van ieder monument de naam te onthouden en gebruiken. Daarom wordt iedere deelnemer gevraagd bij de foto’s het (rijks)monumentnummer op te geven. Wij zorgen dan voor de rest van de informatie bij de foto, het categoriseren en het toevoegen aan de artikelen en lijsten.

Maar hoe vind je dan dat monumentnummer? Hieronder vind je enkele verschillende manieren om achteraf een nummer op te zoeken. Wil je fototochten maken of veel monumenten fotograferen? Wikipedianen geven je tips.

Mocht je foto’s gemaakt hebben maar het monumentennummer niet genoteerd hebben dan zijn er een aantal methodes om achteraf het monumentennummer te achterhalen. In straten met meerdere monumenten wordt dit echter lastig als je het adres niet meer weet. Omdat van gemeentelijke monumenten (en provinciale monumenten) meestal geen coördinaten bekend zijn werkt enkel de eerste methode: het opzoeken via de lijst van de betreffende gemeente.

Via de plaatsnaam en het adres/de straat:

  • Tik de plaatsnaam en het adres binnen aanhalingstekens in de zoekbox van Wikipedia. (Voorbeeld: “barneveld” “de brink 2″.)
  • Zoek in de lijst door middel van “ctrl-f” op het adres. Naast het adres staat het monumentennummer.
  • Als er nog geen foto van het monument in de lijst kun je in de fotokolom op “upload foto” klikken waardoor gelijk het goede nummer ingeladen wordt.
  • Mocht je niet meer precies weten waar het monument staat dan kun je via Google Streetview vaak de omgeving bekijken om zo het monument terug te vinden. Dit werkt met name goed in stedelijk gebied.

Als je alleen de straatnaam nog weet, kijk dan of een van de foto’s een huisnummer bevat.

LG_monumentenfotos, Effeietsanders, CC-BY-SA 3.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt