30 december 2015

Hoe wordt de encyclopedische waarde bepaald?

Iets wat de ene Wikipediaan een heel belangrijk onderwerp vindt, is voor de ander minder belangrijk. De trouwjurk van Kate Middleton bijvoorbeeld. Verdient de jurk een aparte pagina op Wikipedia? Misschien vind je zelf van niet. Of juist wel?

Hoe je idee├źn daar ook over zijn, de discussie heeft zelfs de media gehaald. Het artikel is er gekomen en bestaat nog steeds, ook op de Nederlandse Wikipedia.

De relevantie van een artikel / de encyclopedische waarde van een onderwerp is niet met een bepaalde formule te bepalen. De trouwjurk van Kate Middleton zal bij mensen met interesse voor mode meer relevantiepunten scoren dan bij mensen die zich alleen interesseren in motorsport.

Als we alleen vanuit interesse-oogpunt de relevantie zouden afwegen, dan zou de encyclopedie geen bestaansrecht hebben. We hebben daarom een basis afweging die we maken om te wegen of een artikel relevant is of niet: Hoe meer er over een onderwerp gepubliceerd is (in boeken, online, in kranten), hoe relevanter het onderwerp voor Wikipedia is. Hier lees je meer over relevantie van onderwerpen.

Yes or No, MCAD Library, CC-BY-SA 2.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt