1 juli 2014

Natuurbeelden stelt unieke video's van vogels ter beschikking

De online encyclopedie Wikipedia wordt de komende tijd verrijkt met ruim 500 video’s van vogels gefilmd door natuurfilmer Marc Plomp. Het materiaal is geüpload naar de mediadatabase Wikimedia Commons en wordt daar beschikbaar gesteld onder een CC-BY-SA Creative Commons licentie, waardoor het door iedereen vrij te gebruiken en bewerken is.

De Stichting Natuurbeelden, bestaande uit 11 natuurorganisaties en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, draagt op deze manier een steentje bij aan het verbeteren van de informatie over de Nederlandse natuur op Wikipedia. Wikimedia Nederland stelt de maanden mei en juni in het teken van de Nederlandse natuur door de wereldwijde campagne ‘WikiLovesEarth’. In Nederland zijn er diverse schrijfbijeenkomsten en workshops gehouden in de Nationale Parken waar geschreven werd aan artikelen over de natuur en er vooral veel foto’s gemaakt zijn en geluiden zijn opgenomen.

Daar wordt nu een prachtige collectie van video's van vogels aan toegevoegd. Het ruwe materiaal bestaat uit een groot aantal soorten vogels in verschillende landschappen, seizoenen en gedragingen: van een Lepelaar in het goudgele licht van de ondergaande zon tot zeldzame opnames van een Nachtzwaluw met jongen en een Velduil roepend in het schemerlicht.

De video’s zijn door de GLAM-wiki coördinator van Beeld en Geluid geüpload naar Wikimedia Commons, de mediadatabase van Wikipedia. Mensen die artikelen schrijven op Wikipedia kunnen eenvoudig gebruik maken van deze content en zo hun artikelen illustreren met bewegend beeld. Door deze video’s te plaatsen in artikelen op Wikipedia worden ook de video’s verrijkt met kennis over de soorten die te zien zijn. Daarnaast is Wikipedia bijna altijd het eerste of tweede zoekresultaat wanneer men op Google zoekt naar een vogelsoort. Daarmee heeft het platform een enorm bereik, ook onder een groot en algemeen publiek, waardoor het een belangrijke bijdrage kan leveren aan de missie van de Stichting Natuurbeelden.

Om het gebruik van deze video’s op Wikipedia te stimuleren zal Beeld en Geluid over twee maanden (einddatum 25 augustus 2014) een aantal prijzen verdelen onder mensen die video’s uit deze categorie hebben toegevoegd aan een artikel. Wil je meedoen? Hier wordt ook uitgelegd hoe je deze video’s kunt toevoegen aan artikelen op Wikipedia.

De volledige set videos is te vinden op Wikimedia Commons.

Lepelaar, Marc Plomp, CC-BY-SA 3.0

De online encyclopedie Wikipedia wordt de komende tijd verrijkt met ruim 500 video’s van vogels gefilmd door natuurfilmer Marc Plomp. Het materiaal is geüpload naar de mediadatabase Wikimedia Commons en wordt daar beschikbaar gesteld onder een CC-BY-SA Creative Commons licentie, waardoor het door iedereen vrij te gebruiken en bewerken is.

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt