Skip to main content

Nederlandstalige Wikipedia viert vijftienjarig jubileum

Geplaatst op 14 juni 2016
Wikimedia Foundation, CC BY-SA 3.0

De Nederlandse versie van de online encyclopedie Wikipedia bestaat op 19 juni 2016 precies vijftien jaar. Wikipedia wordt volledig geschreven door vrijwilligers. In de afgelopen vijftien jaar is Wikipedia uitgegroeid tot een online kennisplatform dat niet meer weg te denken is uit de maatschappij. De encyclopedie staat wereldwijd in de top 10 van best bezochte websites en wordt gefinancierd door donaties van donateurs over de hele wereld.

Er is niet één Wikipedia, er zijn er 282. De eerste, Engelstalige, Wikipedia startte op 15 januari 2001. De Nederlandstalige versie volgde een half jaar later. Sinds de oprichting van de Nederlandstalige Wikipedia zijn er ruim 1,8 miljoen artikelen geschreven. Dagelijks worden er nieuwe artikelen toegevoegd. Het oudste artikel op de Nederlandstalige Wikipedia is (voor zover te achterhalen) Definitie, gevolgd door Ollekebolleke. Het artikel met de meeste bewerkingen is ‘Oudste mens’ met 7.024 bewerkingen. ‘Goede tijden, slechte tijden’ staat op twee met 6.780 bewerkingen. Het meest bekeken artikel in het jaar 2015 was ‘Amsterdam’.

Iedereen kan bijdragen aan artikelen op Wikipedia. In Nederland zijn zo’n 1.200 ‘Wikipedianen’ actief. Om de neutraliteit en kwaliteit te waarborgen, controleren de Wikipedia-vrijwilligers elke bewerking die wordt gedaan. Dit proces verloopt handmatig. Enkele artikelen, zoals die van Donald Trump, zijn gedeeltelijk beveiligd en kunnen niet meer door iedereen worden bewerkt. Deze beveiliging is nodig omdat in deze artikelen te vaak onzinbewerkingen worden gedaan.

Op 25 november 2015 ontving de internationale gemeenschap van vrijwilligers die inhoudelijk verantwoordelijk is voor Wikipedia de Erasmusprijs. Koning Willem Alexander overhandigde in het Paleis op de Dam de prijs aan drie vertegenwoordigers van de internationale Wikipedia-beweging. Wikipedia kreeg de prijs omdat de internet-encyclopedie wereldwijd op een democratische manier kennis beschikbaar maakt.

Deel dit artikel op: