2 juni 2014

NP Utrechtse Heuvelrug in beeld op Wikipedia

Zondag 25 mei organiseerde Wiki Loves Earth een evenement op de dag van het Nationaal Park in onder andere de Utrechtse Heuvelrug. Wiki Loves Earth is een foto/geluid wedstrijd om de Nederlandse natuur meer op Wikipedia te zetten. 

Om 13:00 uur ging het evenement van start in Landgoed Molecaten Ginkelduin met 20 deelnemers. Het begon met een natuurfotografie workshop, waar de brandpunt afstand en belichtingsdriehoek (diafragma, ISO waarde en sluitertijd) als belangrijke aspecten voor een goede foto werden besproken. Daarnaast vertelde de fotograaf dat je altijd naar het ‘konijntje’moet zoeken, iets wat de foto wat spannender maakt zoals het volgen van bepaalde lijnen, een bepaalde hoek, of letterlijk een konijntje op de voorgrond van een foto.

Voordat de deelnemers op pad gingen vertelde de gids over het Nationaal Park en het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug, dat onder de verantwoordelijkheid van IVN Utrecht valt. Vervolgens gingen de deelnemers samen met de fotograaf en gids het park in, om zelf foto’s te nemen. Bij terugkomst werd er onder genot van een drankje een korte uitleg gegeven over “hoe de gemaakte foto’s geüpload kunnen worden naar Wikimedia Commons”, de beeldbank van Wikipedia. Foto’s die geüpload worden tot eind juni nemen automatisch deel aan de wedstrijd. Al met al een geslaagde dag met veel nieuw beeldmateriaal voor de Utrechtse Heuvelrug op Wikipedia!

Landscape with Calluna Vulgaris, DohDuhDah, CC-BY-SA 3.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt