26 juni 2017

Schrijftips voor Wikipedia

We werken met zijn allen hard aan het verkleinen van de gendergap op Wikipedia, en dat heeft succes. Soms worden echter schrijvers van nieuwe artikelen teleurgesteld, omdat het nieuwe artikel wordt verwijderd. Hier zijn drie tips waarmee dat voorkomen kan worden, gericht op het schrijven van een biografie van een vrouw.

Relevantie
Bedenk voordat je begint te schrijven of de vrouw voldoende relevantie heeft. Heeft zij zelf voldoende prestaties geleverd om in de encyclopedie te worden opgenomen? Het is onvoldoende als de vrouw alleen beroemd is geworden omdat zij gehuwd was met een beroemde persoon, of als zij op een beroemd schilderij is afgebeeld. Hoe belangrijk en beroemd zij ook was in haar eigen tijd! Op deze pagina op Wikipedia vind je een indicatie wanneer iemand relevant kan zijn.

Aantonen relevantie
Toon de relevantie ook aan. Zorg ervoor dat als je het artikel schrijft haar eigen prestaties heel duidelijk in het artikel genoemd worden.

Auteursrechten
Een van de idealen achter Wikipedia is dat alles wat er staat geschreven is onder een vrije licentie. Alles kan elders worden hergebruikt, bijvoorbeeld als iemand een boek wil maken over beroemde vrouwen. Dat betekent ook dat je geen enkele tekst van elders mag overnemen. Kopieer geen tekst van een website of uit een boek, maar beschrijf alles in je eigen woorden. Er zijn tools op het internet waarmee overgenomen tekst meteen ontdekt wordt. Als je meer wilt weten over auteursrechten op Wikipedia, zie dan deze pagina.

Als je je aan deze regels houdt, zal je artikel zeker als waardevol beoordeeld worden. Twijfel je, vraag dan gerust advies aan een van de leden van de werkgroep gendergap. Je kan ze hier vinden. Om te mailen moet je wel een inlognaam en een mailadres hebben op Wikipedia.

Maar waarom staat er eigenlijk een pak Douwe Egberts koffie bij dit artikel? Dat is natuurlijk niet omdat vrouwen soms koffie zetten, maar ter inspiratie. Op Wikipedia is er namelijk nog geen artikel over Lysbeth Mintjes, bekender als “weduwe Douwe Egberts”. Een van de vele vrouwen die nog ontbreken op Wikipedia. De overlijdensadvertentie uit 1802 waarin zij aangeeft dat, hoewel haar man overleden is, de “affaires” - dat wil zeggen, de zaken - van Douwe Egberts gewoon doorgaan, staat al op Commons.

foto: pubiek domein

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt