24 september 2015

Sfeerverslag Wiki Takes Dudok

Ongeveer 30 enthousiaste amateurfotografen kwamen zaterdag 19 september bij elkaar in het Raadhuis van Hilversum om dit door Dudok ontworpen gebouw te fotograferen. Dit alles onder leiding van een professionele fotograaf, Hans Peter Föllmi: een echte Dudokkenner, die in opdracht al eerder de Dudokgebouwen rondom Hilversum op de gevoelige plaat had vastgelegd.

Na een korte introductie over Wikimedia Nederland en Wiki Loves Monuments door Wikipedia vrijwilliger Ciell nam Hans Peter de deelnemers mee in de wondere wereld van licht en beweging in de fotografie. Ruim 180 Dudokfoto’s van zijn eigen hand passeerden de revue, waarbij Hans Peter liet zien hoe belangrijk het standpunt waaruit en het tijdstip waarop een foto genomen wordt kan zijn. Een stapje vooruit of opzij kan al een wereld van verschil maken en ook schaduw kan een foto maken of breken.

Na de lunch konden deelnemers buiten één van de Dudokroutes volgen of met Hans Peter het Raadhuis fotograferen. Een enkeling toog richting de Hilversumse Bloemenbuurt, anderen volgden de routes rondom het Raadhuis. Het merendeel besloot te profiteren van de aanwezigheid van de professionele fotograaf en volgde hem door het Raadhuis dat uitgebreid gefotografeerd werd. Van de toren en de trouwzaal tot de kamer van de burgemeester en de schitterende binnentuin, geen enkel hoekje werd overgeslagen.

Na uitleg over Wikimedia Commons konden de deelnemers meteen hun foto’s uploaden met hulp van WIkipedia vrijwilligers Ciell en Lodewijk. Deelnemers die hun foto’s liever eerst thuis wilden nabewerken konden napraten onder genot van een hapje en een drankje. Aan het einde van de middag ging iedereen weer huiswaarts, met een tevreden gevoel en heel, veel foto’s.

Wiki Takes Dudok Hilversum, BrigitteVDP, CC-BY-SA 4.0.

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt