17 september 2015

Terugblik: Gendergap WikiZaterdag #1

De gendergap werkgroep organiseert periodiek middagen waar er gezamenlijk aan wordt gewerkt om Wikipedia een stukje vrouwelijker te maken. Op zaterdag 12 september is de eerste Gendergap WikiZaterdag gehouden. Een grote groep deelnemers heeft een algemene presentatie gevolgd en is vervolgens binnen haar/zijn interessegebied op Wikipedia aan de slag gegaan.

Tijdens de presentatie is veel nuttige informatie gegeven. Een kleine greep uit de onderwerpen die voorbij kwamen:

Wikipedia is een gemeenschap Informatie die je plaatst kan gewijzigd/aangevuld worden door anderen. Dit is de kracht van Wikipedia maar tegelijkertijd soms ook lastig, er kunnen discussies ontstaan.
Iets wijzigen? Wanneer het een grote wijziging is, benader dan de oorspronkelijke auteur en stel je wijziging voor en vraag hoe zij/hij erover denkt. Sta daarnaast zelf open voor voorgestelde wijzigingen in artikelen die je zelf schreef.
Gebruik goede bronnen Wanneer je een artikel schrijft moet het gesteund worden door (liefst meerdere) bronnen. DBNL is een algemeen geaccepteerde bron. Denk aan het Vrouwenlexicon van Els Kloek. Publicaties in de digitale archieven van Atria. Ook de verwijzing naar een papieren boek is goed. Krantenartikelen zijn ook bronnen. Maar de ene krant is natuurlijk de andere niet..
Visual Editor Tot voor kort kon je, als je Wikipedia bewerkte, niet om codes heen. Een kopje moest vooraf gaan van bijvoorbeeld == tekens etc. Er is een makkelijker manier ontwikkeld om Wikipedia te bewerken, die heet ‘Visuele tekstverwerker’. Deze manier van werken heeft veel weg van werken in Word of Google docs. Deze optie moet handmatig worden ingeschakeld:

-Log in op Wikipedia
-Klik rechtsboven op ‘Beta’
-Vink aan: Visueel bewerken
-Klik op ‘Opslaan’

Nadat bovenstaande stappen zijn gevolgd, kun je voortaan pagina’s bewerken in de visuele tekstverwerker door bij een artikel op ‘bewerken’ te klikken. Wil je toch aan de slag met codes? Dan kan ook nog steeds. Klik dan op ‘Brontekst bewerken’.

De komende tijd zullen wij regelmatig tips op de website publiceren, dus kom zo af en toe eens langs op de projectpagina.

En verder?
Alle deelnemers zijn enthousiast over vervolgbijeenkomsten. Voorlopig staan 10 oktober en 7 november in de planning voor nieuwe gendergap WikiZaterdagen. Locatie en thema's van die dagen lees je op de activiteitpagina en in de nieuwsbrief van Wikimedia Nederland.

Tijdens de volgende bijeenkomsten willen we verder werken aan de lijsten met gewenste artikelen. Daarnaast is er op die dagen uiteraard de mogelijkheid om samen aan artikelen te werken en om hierover vragen te stellen aan mede Wikipedia-bewerkers.

Tot slot; de Gendergap werkgroep, moderator Ronn en de coaches van Wikipedia zijn zeer bereid om iedereen op weg te helpen. Ook op andere dagen dan tijdens de bijeenkomsten.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Samen maken we Wikipedia een stukje vrouwelijker!

Gendergap Wikizaterdag #1, DDJJ, CC-BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt