4 juni 2018

Terugblik WomenTechStorm - door Ciell

De meest frisse dag van de week - op de andere dagen zonneschijn en 26 graden: op deze donderdag 10 mei buiig en een graad of 12 - togen 20 vrouwen richting Den Haag voor de Women Tech Storm.

De deelnemers kwamen letterlijk uit alle windstreken: vanuit Duitsland, Noorwegen, Argentinië en Iran, veelal studerend in Nederland, maar soms ook gewoon de lange reis ondernemend om bij dit bijzondere evenement aanwezig te zijn.

In navolging van de eerdere vrouwen hackathon in Wenen in 2017, organiseerde nu Wikimedia Nederland haar eigen gender-diverse tech storm. Want ook onder de ontwikkelaars van de encyclopedie is een tekort aan diversiteit en daarmee een tekort aan een andere manier van kijken naar de uitdagingen waar de beweging mee te maken heeft.

Om het ijs te breken begonnen we met een Detectivespel: een interactief spel met zoekopdrachten en hints dat gespeeld werd in de binnenstad van Den Haag. De volgende dag stond in het teken van workshops. Er werden 3 workshops gegeven: Commons tools & Glam Wiki Toolset, Python en bots en Wikidata 101. Een groot deel van de deelnemers ging door totdat we om 22.00 uur toch echt het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek moesten verlaten. Zaterdag was het weer vroeg dag en gingen we aan de slag met hetgeen we in de workshops geleerd hadden. Ondertussen was er nog de mogelijkheid om je verder te verdiepen in Wikidata door middel van het doen van Sparqle query’s en was er aandacht voor het uploaden met de GLAMWikiToolset. We sloten de dag af met een presentatieronde, waarin iedereen kon vertellen wat hij of zij had gedaan, geleerd en nog nodig had om met het geleerde verder te gaan. Na een dankwoord van Sandra Rientjes ging iedereen moe maar voldaan weer haar eigen weg.

Impression of Wiki Women Tech Storm, The Hague. 10 to 12 May, 2018, SIryn, CC-BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt