19 maart 2014

Van elk oorlogsmonument in Nederland een foto voor Wikipedia

Van  elk oorlogsmonument in Nederland moet er een foto beschikbaar zijn op Wikipedia. Wikimedia Nederland, de organisatie die steun geeft aan de vrijwilligers die Wikipedia bewerken, wil dat er via de internet encyclopedie meer beeldmateriaal over de Tweede Wereldoorlog beschikbaar komt.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei mei heeft de meest volledige database van oorlogsmonumenten in Nederland. Deze database wordt onder meer via crowdsourcing gevuld. Om bij elk monument ook beeld te tonen, roept Wikimedia Nederland iedereen op om in de maand april foto’s te maken van Nederlandse oorlogsmonumenten en deze foto’s te uploaden naar Wikimedia Commons, de beeldbibliotheek van Wikipedia. Op deze manier komt het beeldmateriaal beschikbaar voor Wikipedia en is voor iedereen vrij te gebruiken, ook voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei die de actie dan ook van harte ondersteunt. 

Onder de mensen die in de maand april foto’s uploaden wordt een aantal boeken verloot die door het Nationaal Comité ter beschikking zijn gesteld. Ook gaat het Nationaal Comité 4 en 5 mei de mooiste foto’s publiceren in hun tijdschrift. Wikimedia Nederland wil de komende twee jaar meer informatie en kennis over de Tweede Wereldoorlog  voor een groot publiek beschikbaar te maken. Deze foto-actie is de eerste stap. Kijk hier voor meer informatie over de actie. 

Muggenbrug Schagen, FaceMePLS, CC-BY-SA 3.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt