10 september 2015

Wiki Loves Monuments 2015: Tips van de jury III

Om zoveel mogelijk kwalitatief hoogstaande foto's van monumenten te verzamelen organiseert Wikimedia Nederland dit jaar voor de vijfde keer Wiki Loves Monuments. Maar hoe maak je nou zo'n prijswinnende foto, en hoe is een goede foto van een slechte te onderscheiden? De komende weken delen onze juryleden hun tips, voor nog betere foto's! Deze week: de tips van jurylid Rob van Esch.

Tips van de jury: Rob van Esch

Vijf tips voor het fotograferen van monumenten


Monumenten zijn er in overvloed. De lijst is zo groot, dat er op dit moment niet eens voldoende fotomateriaal beschikbaar is van alle monumenten in ons land. Daarom is de fotowedstrijd die Wikimedia Nederland uitschrijft zo belangrijk. Als lid van de jury wil ik graag vijf tips geven voor het fotograferen van monumenten.

1. Ben meester over de camera
Als je voetbalt, moet je de bal met een touwtje aan je voeten kunnen houden om goed te worden. Fotograferen lijkt een kwestie van op een knopje drukken, maar dat is het niet. Je zult de techniek onder de knie moeten krijgen om goede foto's te kunnen maken. De camera mag niet voor jou bepalen wat op de foto scherp is en wat niet, hoe het verloop tussen scherp en niet scherp is, welke sluitertijd je gebruikt, etc. Jij moet meester zijn over de camera, dat is de enige manier om het beeld dat je voor je ziet ook later op scherm of print te zien. Internet staat vol met lessen over diafragma, sluitertijd, etc.

2. Vertel een verhaal
De mooiste foto’s vertellen een verhaal. Als er één onderwerp is dat verhalen in zich bergt, dan zijn het wel monumenten. Laat dat verhaal uit je foto springen. Laat zien hoe een monumentale ruimte wordt hergebruikt. Een goede voorbeeld is de beroemde boekhandel in de Dominicanenkerk in Maastricht, een monument, in dit geval een kerk, dat opnieuw wordt gebruikt voor een ander doel dan het oorspronkelijke. Let je er wel op dat je niet zomaar foto’s binnen mag maken? Lees hier meer over copyright op binnenfotografie.

Rob van Esch, Dominicanen

3. Wat gebeurt er als …
Zelf ben ik erg van de rechte lijnen. Maar dat neemt niet weg dat je altijd kunt kijken wat er gebeurt als je het beeld eens vanuit een heel ander standpunt vult. Het kan zo maar zijn dat er dan een fraai, creatief lijnenspel ontstaat. Mis dat niet, probeer ook eens af te gaan van de gebaande rechte paden.

4. Kijk omhoog
Je kunt natuurlijk niet altijd zo naar beneden kijken, maar omhoog kijken lukt zeker. Het is echt geweldig om te zien welke pracht en praal verwerkt is in de plafonds van veel monumenten. Of het nu kerken zijn, musea of oude landhuizen, er is altijd veel aandacht geschonken aan wat je niet ziet als je niet naar boven kijkt. Doen dus!

Rob van Esch, Teylers Museum

5. Details in het groot
Verhalen zitten soms ook in de details. Dat kun je ook fotografisch benutten door de details uit te vergroten. Maak ze het hoofdonderwerp van de foto. Het voorbeeld hieronder komt uit de Annakerk in Breda, waarin, kantoorruimtes zijn gebouwd maar waar veel aandacht is gegeven aan het behoud van details. En terecht! Geschreven door Rob van Esch. Jurylid van Wiki Loves Monuments 2015

Rob van Esch, Detail

Deze fotografietips worden ook geplaatst op de website van Stichting Open Monumentendag.

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt