17 december 2014

Wiki Loves Monuments en auteursrecht

Wanneer je je foto’s maakt en uploadt om mee te doen aan Wiki Loves Monuments heb je op twee manieren met het auteursrecht te maken.

Je hebt auteursrecht op de foto’s die je zelf maakt. De foto’s die je uploadt komen terecht op Wikimedia Commons zodat ze ook op Wikipedia gebruikt kunnen worden. Alle bestanden die worden gebruikt op de Wikimedia-projecten waaronder Wikipedia en Commons zijn vrij te gebruiken met een Creative Commons of een GNU Free Documentation licentie. Door een CC-licentie te geven houd je je auteursrecht, maar vraag je geen vergoeding voor het gebruik van je foto. Creative Commons biedt je wel de de mogelijkheid om bepaalde voorwaarden aan het gebruik van jouw foto te verbinden. De meeste gebruikte licentie op Wikimedia Commons is CC-BY-SA 4.0

Verder kun je in bepaalde gevallen gebouwen of kunstwerken op je foto krijgen die auteursrechtelijk beschermd zijn, omdat de architect of kunstenaar nog leeft of nog geen zeventig jaar dood is. In de Nederlandse Auteurswet staat echter dat de architect of kunstenaar geen bezwaar mag maken tegen het gebruik van zijn of haar werk op een foto op voorwaarde dat het gebouw of het kunstwerk permanent zichtbaar is vanaf een openbare plaats. Een openbare plaats is de openbare weg, een openbaar park of een openbaar gebouw. Let op: een museum is geen openbaar gebouw. Het gebouw of het kunstwerk mag wel het hoofdonderwerp vormen van de foto, maar het mag niet volledig uit de context gehaald worden. Let op: dit zijn de Nederlandse regels, in andere landen, gelden andere regels. Dus wanneer je in het buitenland fotografeert informeer dan naar de regels van dat land.

Interieur van de Domkerk, Johan Bakker, CC-BY-SA 3.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt