5 oktober 2015

Wiki Loves Monuments: resultaten en dankwoord

De zesde editie van Wiki Loves Monuments is weer voorbij. Een maand lang konden fotografen over de hele wereld hun foto’s van cultureel erfgoed uploaden naar Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. Wereldwijd werden er dit jaar in 33 landen meer dan 220.000 foto’s geüpload. In Nederland waren dat er meer dan 4000. Een professionele jury buigt zich momenteel onder leiding van juryvoorzitter Arjan den Boer over de ingezonden foto’s van Nederlands erfgoed.

Deelnemers maken kans op prijzen in vier verschillende categorieën. Naast de prijzen voor de beste foto en de makers van de meeste foto’s van unieke monumenten zijn er dit jaar ook twee speciale klassementen: Dudok en ornamenten. Met ‘ornamenten’ sluit Wiki Loves Monuments aan bij het thema ‘Kunst en Ambacht’ van Stichting Open Monumentendag. De categorie ‘Dudok’ zet de monumenten ontworpen door de bekende Nederlandse architect en stedenbouwkundige Willem Dudok in de schijnwerpers.

De fotografieworkshop Wiki Takes Dudok in Hilversum (in samenwerking met Museum Hilversum en het Dudok Architectuur Centrum) heeft mooie nieuwe foto’s van het door Dudok ontworpen Raadhuis opgeleverd. Er waren ook lokale fotowedstrijden in Gouda en Eemsmond.

Zaterdag 28 november worden tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland de prijswinnaars bekend gemaakt. Deelnemers maken dit jaar onder meer kans op een reischeque, een helikoptervlucht, een filmworkshop, een foto op groot formaat, entreekaartjes voor musea, boekenpakketten, abonnementen op tijdschriften, museumkaarten en een USB stick. De makers van de tien beste foto’s maken daarnaast ook nog kans op internationale prijzen.

Wiki Loves Monuments had niet kunnen plaatsvinden zonder de steun van onze partners en sponsoren. Wij willen Louwers Advocaten, Dhr. Komen, Dhr. De Wit (architectuurfotografie.com), Dhr. Voorn (dronevlieger.nl), Stichting Museumkaart, Museum Hilversum en het Dudok Architectuur Centrum, het tijdschrift Monumentaal, Stichting Open Monumentendag, het Gemeentemuseum Den Haag, Foto de Vakman, het tijdschrift Monumenten, Erfgoedvereniging Heemschut, Stichting Kasteel de Haar, Van Duuren Media, het tijdschrift CHIP Foto Magazine, het Nederlands Openluchtmuseum en het Nederlands Fotomuseum Rotterdam dan ook heel hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan Wiki Loves Monuments 2015.

Bloemenbuurt, Hans Peter Föllmi, CC-BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt