7 december 2015

Wikimedia Conferentie Nederland 2015: eindelijk vrede?

Op zaterdag 28 november2015 sloot Wikimedia Nederland de Wikipedia week af met de Wikimedia Conferentie Nederland (WCN). Totaal 140 mensen kwamen naar de WCN. De conferentie is een platform om mensen bij elkaar te brengen die interesse hebben in Wikipedia en vrije kennis.

Keynote Marietje Schaake, lid van het Europees Parlement, benadrukte op de Wikimedia Conferentie Nederland (WCN) dat het loont om te vechten op het gebied van auteursrecht. ‘Veel politici hebben een gebrek aan kennis op het gebied van auteursrecht – de lobby-organisaties zijn nog niet compleet op de hoogte maar zijn wel goed georganiseerd.’ In de zomer heeft Marietje Schaake in de ‘slag om het panorama’ voorkomen dat de situatie voor vrije kennis nog slechter werd.

Een van de hoofdonderwerpen tijdens de WCN was Wikidata. Deze nieuwe wiki, een Wikipedia voor data, moet onder meer informatie over kunstwerken makkelijker beschikbaar maken. Liam Wyatt uit Australië
legde uit welke rol het grote samenwerkingsverbond Europeana daarbij wil spelen.

Sandra Rientjes presenteerde het Motivaction-overzoek onder Wikipedianen: ‘De resultaten waren schrijnend.’ Typerend voor een gemeenschap is onderlinge communicatie. Maar daaraan ontbreekt het, of de communicatie is gefragmenteerd, verspreid over verschillende kanalen. De vereniging Wikimedia Nederland wil daarom een betere werksfeer op Wikipedia bevorderen.

‘Peace in the Wikimedia movement (?)’ - Een van de Engelstalige sessies ging over de internationale Wikimedia-beweging. Claudia Garád presenteerde bijvoorbeeld het perspectief van de Oostenrijkse vereniging, Jean-Frédéric Berthelot dat van de Franse. Jan-Bart de Vreede, de voormalige voorzitter van de Wikimedia Foundation, lichtte toe wat het beleid van deze grote centrale organisatie was en
is.

De dag werd afgesloten met de prijsuitreiking van Wiki Loves Monuments. De grootste internationale fotowedstrijd die ter wereld. Bekijk het jurycommentaar en de winnende foto’s in het juryrapport.

De presentaties die zijn gegeven tijdens de WCN kunt u terugkijken op Wikimedia Commons.

Wikimedia Conferentie Nederland 2015, Margreet van Dijk, CC-BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt