6 november 2013

Wikimedia Conferentie Nederland goed bezocht en sfeervol

De Wikimedia Conferentie Nederland (WCN) op 2 november bracht meer dan in vorige jaren mensen met verschillende achtergronden bij elkaar.  

Traditioneel wordt de WCN vooral georganiseerd voor mensen die al bekend zijn met het hoe en wat van Wikipedia en de Wikimedia-beweging.  Maar inmiddels trekt de conferentie ook medewerkers van musea en andere culturele instellingen - de WMNL samenwerkingspartners - en  Wikipedia-fans die  eens willen kijken wat er achter de schermen gebeurt. Meer dan de helft van de 138 deelnemers  stak dan ook de hand op toen keynote speaker Jan-Bart de Vreede vroeg wie er géén Wikipedia-bewerker was. Deze keer stond er ook een inleiding in de Wikimedia-beweging op het programma, en Wikipedia-cursussen die door veel deelnemers werden bezocht.

Nieuw was ook een groter aantal bijdragen in het Engels, al blijft de conferentie in principe Nederlandstalig. De Engelstalige presentaties trokken deelnemers die anders niet zouden zijn gekomen. 

Tim Moritz Hector bijvoorbeeld was een gast uit Duitsland die (in het Engels) over het Teahouse project vertelde, een laagdrempelige plek voor nieuwelingen die men op de Duitstalige Wikipedia wil gaan inrichten. Zo'n Teahouse had de bezoeker kunnen helpen die over zijn eerste ervaringen met Wikipedia het volgende verzuchtte: "Ik dacht: wat een organisatie, geen oplossing, ben gestopt".  Hopelijk heeft zijn bezoek aan de conferentie hem toch op andere gedachten gebracht.

Wikimedia Conferentie 2013 Nederland, Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 3.0

Meer foto's van de conferentie zijn hier te vinden. 

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt