7 september 2018

Wikimedia tegen nieuwe Europese regelgeving inzake auteursrecht

De Wikimedia Foundation luidt de alarmklok over de plannen van de Europese Unie om de regelgeving voor auteursrecht aan te passen. Auteursrechtwetgeving heeft invloed op alles wat je op internet doet - delen van nieuwsartikelen, uploaden van je vakantiefoto's, kennis toevoegen aan Wikipedia. Op 12 september zal het Europees Parlement stemmen over wijzigingen in het auteursrecht die gaan bepalen hoe we in het digitale tijdperk communiceren.

Met name de voorgestelde invoering van een ‘uploadfilter’ wordt gezien als een van de meest controversiële veranderingen. Internetplatforms zouden dan tijdens het uploaden van content op basis van algoritmen moeten beoordelen of deze inbreuk maakt op enig auteursrecht. WMF is van mening dat deze screening en beslissing bij mensen moet liggen en niet bij algoritmen. Zo gebeurt dit al vele jaren op Wikipedia waar tienduizenden vrijwilligers er voor zorgen dat eventueel inbreuk op auteursrecht wordt opgespoord en verholpen.

Woensdag 12 september wordt in het Europese Parlement de nieuwe Europese regelgeving rondom het online auteursrecht besproken. Regelgeving rondom het uploadfilter is hier een onderdeel van.

Laat de Europarlementariërs weten wat jij er van vindt!

P Strasbourg hemicycle l-gal , by JLogan, Public domain

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt