18 juni 2018

Wikipedia-artikelen worden óók in de bibliotheek geschreven

Wikipedia bewerken kan overal. Thuis, in de trein, op een bankje in het park - of in de plaatselijke bibliotheek. Zo organiseren de Bibliotheek Midden-Brabant en Bibliotheek Hengelo regelmatig een Wiki Café of Wiki-kring. Gezellige bijeenkomsten waar iedereen welkom is om mee te schrijven aan de grootste internet-encyclopedie ter wereld. Er zijn ervaren Wikipediabewerkers aanwezig om deelnemers te begeleiden.

Soms staan de bijeenkomsten in het teken van een bepaald thema. Zo richtte de ‘WikikringGenderGap’ in de Bibliotheek Hengelo zich op het schrijven van artikelen over vrouwen en schreef de algemene Wikikring in mei over het thema Verzet. In de Bibliotheek Tilburg Centrum is gestart met de gemeentelijke monumentenlijst; de lijst is verrijkt met zelfgemaakte foto’s en voorzien van een korte beschrijving

Middels de Wiki-bijeenkomsten hebben we mensen in onze regio weten te enthousiasmeren voor een nieuwe hobby. Het is mooi om te zien dat vooral 50-plussers graag hun kennis willen delen. Dat dit in groepsverband kan bij hun lokale bibliotheek, maakt het voor velen bovendien een gezellige activiteit waar ze graag aan deelnemen. De Wiki-bijeenkomsten vormen een mooi voorbeeld van offline plezier van online kennisdeling.“ Anita Balk, medewerker Team Informeren Bibliotheek Hengelo

Ook (amateur)fotografen zijn frequente bezoekers van de Wiki-bijeenkomsten in bibliotheken. Naast Wikipedia is er namelijk Wikimedia Commons, een centrale bibliotheek van beeld- en geluidsbestanden. Beelden (leren) toevoegen aan deze database en ze daarmee vrij beschikbaar maken voor hergebruik op bijvoorbeeld Wikipedia is een activiteit waar veel fotografen graag aan deelnemen.

Vorig jaar heeft de Bibliotheek Midden-Brabant een ‘Fotodag Spoorzone’ georganiseerd, in samenwerking met Wikimedia Nederland, de gemeente Tilburg en een oud-NS-medewerker. Bijzondere gebouwen konden die dag gefotografeerd worden door zowel professionele als amateurfotografen. Doel was om het verhaal van vroeger via beeld te vertalen naar nu en de toekomst. Beelden werden tijdens een vervolgbijeenkomst onder begeleiding van een Wikipediaan, geupload naar Wikimedia Commons waar ze voor altijd beschikbaar zijn voor de rest van de wereld. Het was een zeer succesvol project en een mooi voorbeeld van co-creatie.” Marja Heusschen, projectmanager Digitale Bibliotheek, afdeling Innovatie.

Kortom, wiki-bijeenkomsten blijken voor bibliotheken een mooie manier te zijn om mensen lokaal op een informele manier kennis te laten maken met kennisdeling. Het sluit naadloos aan op hun visie om kennis en informatie beschikbaar te stellen. Dat zij daarmee bovendien mensen binnen de eigen regio aan elkaar kunnen verbinden en misschien soms wel uit hun isolement kunnen halen is een mooie bonus.

Wikimedia Nederland ondersteunt bibliotheken bij het opzetten van Wiki-meetings. Kijk voor meer informatie op de projectpagina op Wikipedia.

2013-05-13 Europeana Fashion Editathon, Centraal Museum Utrecht 21, Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 3.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt