Skip to main content

Wikipedia fotowedstrijd Wiki Loves Monuments wederom een succes

Geplaatst op 28 november 2015

Utrecht, november 2015 – De grootste fotowedstrijd ter wereld, Wiki Loves Monuments, is voorbij. Duizenden fotografen in 33 landen, verspreid over vijf continenten, stuurden voor het zesde achtereenvolgende jaar hun foto’s van historische plekken en monumenten in. Wereldwijd werden dit jaar bijna 230.000 foto’s geüpload naar Wikimedia Commons, Wikipedia’s beeldbank. Deze foto’s zijn nu vrij beschikbaar zijn voor iedereen.

Uberprutser, CC BY-SA 4.0

Een professionele jury, bestaande uit experts op het gebied van architectuur, monumenten en fotografie en vertegenwoordigers uit de Wikipedia gemeenschap, heeft zich over de ruim 4000 inzendingen van Nederlandse monumenten gebogen. Zij hebben dit jaar de eerste prijs toegekend aan de foto van de betonnen Belvédère uitkijktoren van Oranjewoud, gemaakt door deelnemer Uberprutser.

Dit jaar waren er ook speciale prijzen te winnen voor de beste foto’s van een ornament en van een Dudokmonument, een monument ontworpen door de bekende Nederlandse architect en stedenbouwkundige Willem Dudok. Jarkeld won de eerste prijs in de categorie ‘ornamenten’ een close-up foto van een vogel op een doopvont, gemaakt in de St. Laurentiuskerk in Alkmaar. De eerste prijs in de categorie ‘Dudok’ ging naar Henk Ravenhorst voor zijn foto van het Raadhuis van Hilversum. De meeste foto’s werden dit jaar ingestuurd door deelneemster Baykedevries. Zij fotografeerde maar liefst 813 unieke monumenten.

Deelnemers maakten kans op een uitgebreid prijzenpakket, van een reischeque tot boekenpakketten. De prijzen werden op zaterdag 28 november tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland uitgereikt door juryvoorzitter Arjan den Boer. Daarnaast maakt de Nederlandse top 10 ook nog kans op internationale prijzen. Hoewel Wiki Loves Monuments 2015 is afgelopen, blijft het uiteraard nog steeds mogelijk om foto’s van monumenten te uploaden naar Wikimedia Commons. Het verbeteren en uitbreiden van Wikipedia is nooit klaar: elke dag voegen vrijwilligers nieuwe foto’s of geluidsmateriaal toe, schrijven zij nieuwe artikelen of verbeteren zij bestaande.

Deel dit artikel op: