11 januari 2017

Wikipedia in de Openbare Bibliotheek: ook in 2017 in een bibliotheek bij jou in de buurt!

Wat moeten openbare bibliotheken met Wikipedia? Dat is de vraag die Wikimedia Nederland en de Koninklijke Bibliotheek zichzelf in 2016 stelden. Om het antwoord op die vraag te vinden gingen zij met een kleine groep openbare bibliotheken in gesprek om te kijken wat de bibliotheken en de Wikimedia-beweging voor elkaar kunnen betekenen.

Uit dit overleg vloeide een project voort waarvan de pilot in april 2016 plaatsvond. Bij 5 bibliotheekvestigingen werd een fotodag georganiseerd waarbij deelnemers de wijk in gingen en foto’s maakten voor gebruik op Wikipedia. Deze dagen waren een succes: meer dan 650 werden naar Wikimedia Commons geüpload. Uit de evaluatie bleek dat zowel de deelnemers als de bibliotheken enthousiast waren, en interesse hadden in andere activiteiten rond Wikimedia.

Afgelopen zomer hebben we niet stil gezeten. We zijn druk bezig geweest met het opzetten van een zogenaamde ‘menukaart’, een overzicht van activiteiten die bibliotheken (en andere kennis- en erfgoedinstellingen) kunnen organiseren rond de verschillende Wikimedia-platforms. Denk hierbij aan de al eerder genoemde fotodag, maar ook aan QRpedia, Wiki Loves Monuments of een Wikicafé. Deze menukaart is nog volop in ontwikkeling maar geeft al een goed beeld van de mogelijkheden.

En het resultaat mag er zijn: inmiddels maken ook andere bibliotheken plannen om met Wikimedia aan de slag te gaan of hebben dat inmiddels gedaan. Een overzicht:

  • Bibliotheek Hengelo is in december begonnen met een Wikikring Twente: Wikipedianen en andere geïnteresseerden komen één keer per maand bij elkaar om op Wikipedia over Twentse onderwerpen te schrijven.

  • Het Eemhuis in Amersfoort organiseert al langer activiteiten rond Wikipedia. Als onderdeel daarvan organiseerden zij in oktober een cursus Wikipedia en Wikimedia.

  • Bibliotheek Midden-Brabant plant een fotodag in de Spoorzone in Tilburg; een wijk die sterk in ontwikkeling is en waar het dus belangrijk is om vast te leggen wat er nu (nog) is!

  • Bibliotheek Kennemerwaard plant een fotodag in Egmond. Deze gaat waarschijnlijk plaatsvinden tijdens de Boekenweek.

Eemhuis in Amersfoort, Vroegje, CC BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt