28 november 2015

Winaars Wiki Loves Monuments 2015 bekend!

Een foto van de betonnen Belvédère uitkijktoren van Oranjewoud, gemaakt door deelnemer Uberprutser, is door de jury gekozen als beste foto van Wiki Loves Monuments 2015. De jury, bestaande uit experts op het gebied van architectuur, monumenten en fotografie, noemde de foto ‘Escherachtig’ en was enthousiast over het kleurgebruik, de compositie, het lijnenspel en de vlakverdeling.

De tweede prijs werd dit jaar gewonnen door Michael Echteld, met een foto van het plafond van Paleis Soestdijk. Deelnemer Davidh820 kreeg de derde prijs voor zijn foto van de kloostergang van de Abdij van Middelburg. De vierde prijs was voor Peter de Ruig, voor zijn foto van de Gashouder te Naaldwijk. Eerste-prijswinnaar Uberprutser kreeg voor zijn foto van de Urker vuurtoren ook de vijfde prijs.

Deelnemers konden dit jaar speciale prijzen winnen voor de beste foto’s van een ornament en van een Dudokmonument, een monument ontworpen door de bekende Nederlandse architect en stedenbouwkundige Willem Dudok. Jarkeld won de eerste prijs in de categorie ‘ornamenten’ met een close-up foto van een vogel op een doopvont, gemaakt in de St. Laurentiuskerk in Alkmaar. De eerste prijs in de categorie ‘Dudok’ ging naar Henk Ravenhorst voor zijn foto van het Raadhuis van Hilversum. Baykedevries stuurde dit jaar de meeste foto’s in. Zij fotografeerde maar liefst 813 unieke monumenten.

Wiki Loves Monuments vond dit jaar plaats in 33 landen, duizenden fotografen deden mee. In totaal werden er tijdens de zesde editie van Wiki Loves Monuments bijna 230.000 foto’s ingestuurd, waarvan meer dan 4000 van Nederlandse monumenten. Alle geüploade foto’s zijn nu vrij beschikbaar via Wikimedia Commons, Wikipedia’s beeldbank. De Nederlandse prijswinnaars maken ook nog kans op internationale prijzen. De prijswinnaar van de internationale Wiki Loves Monuments wedstrijd wordt begin december bekend gemaakt.

Benieuwd naar alle Nederlandse winnaars? Bekijk het juryrapport op onze website.

De betonnen Belvédère uitkijktoren van Oranjewoud, Uberprutser, CC BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt