26 maart 2014

Winnaar Wiki Loves Monuments vliegt boven Maassluis

Met een foto van de watertoren in Sint Jansklooster won Michielverbeek de tweede prijs bij Wiki Loves Monuments: een rondvlucht aangeboden door Jeroen Komen van Knoworries. Lang nadenken hoefde Michiel niet toen hem gevraagd werd wat hij vanuit de lucht zou willen zien. Het werd Maassluis, de stad van zijn jeugd. 

Op de eerste mooie zondag van dit jaar stapte ik daarom het vliegtuig in met een camera in de hand om de wereld onder mij voor eeuwig vast te leggen. Over Maarssen, langs Utrecht, langs Woerden, over Gouda, de wereld vloog onder mij voorbij. Ik probeerde te achterhalen hoe ik vanuit dit vliegtuig mijn wereld op een SDHC-geheugenkaart het beste kon opslaan. Kinderdijk zag ik pas toen de piloot mij dit vertelde. Rotterdam met de Willemsbrug; mijn camera flitste en flitste maar de mooiere Erasmusbrug had ik te laat in beeld, jammer. Rotterdam-Delfshaven (en daar heb ik vijf jaar gewerkt) en ..., het vliegtuig vliegt verder. Schiedam, Beneluxtunnel, Vlaardingen (en daar ben ik geboren), een plas, een oeverbos en dan het hoofddoel ....Maassluis, Kerkeiland.

Ik kijk op mijn horloge, pas 11.02. Als de dominee nou eens een beetje opschiet met de kerkdienst dan kan ik een schitterende foto maken van een leegstromende kerk. Helaas werd mijn gebed niet verhoord en de piloot vloog verder in westelijke richting. Een prachtig plaatje van de stormvloedkering met een containerschip, maar ik drukte net te laat op het knopje van mijn fotocamera. Europoort (en daar heb ik stage gelopen) en de Maasvlakte zijn toch niet echt plaatsen waar je makkelijk vanaf de grond iets moois kan fotograferen. Terug; een stukje Westland, over Delft, over Woerden, over het centrum van Utrecht, uiteindelijk terug naar Hilversum-vliegveld.

Een unieke fantastische ervaring; mijn roots gefotografeerd vanuit een vliegtuig. Ik heb weer een hoop geleerd omdat er nogal eens een foto mislukte. En ja, ik was helemaal vergeten dat ik ook nog een digitale zoom op mijn fotocamera heb. De foto's heb ik bewerkt; eventuele vleugels van het vliegtuig weggesneden, de kleurtemperatuur iets verhoogd, een negatieve belichtingscorrectie toegepast en wat wit uitgeknipt. Het is een belevenis die ik nooit zal vergeten; van Hilversum terug naar Maassluis en via Hilversum weer naar Arnhem. 

Michiel Verbeek

Maassluis, Michielverbeek, CC-BY-SA 3.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt