21 februari 2018

Woordenboek argot vrijgegeven voor WikiWoordenboek

Op de afgelopen Wikimedia Conferentie Nederland in november 2017 woonde de schrijver en uitgever van het "Woordenboek populair Frans - Nederlands", Berry van de Wouw, de sessie over WikiWoordenboek bij. In een gesprek na afloop kwam hij met het voorstel om de inhoud van dit woordenboek, zo'n 5.000 lemma's en 30 illustraties van tekenaar Ronald Kronenburg, aan WikiWoordenboek te doneren.

Het gaat om een degelijke verzameling van hedendaagse Franse spreektaal (argot) met een groot aantal voorbeeldzinnen en de betekenis in het Nederlands.

De afgelopen maanden is nagegaan hoe dit het beste vorm kan krijgen. Als eerste resultaat staat de tweede druk van het woordenboek met een CC-BY-SA 4.0-licentie compleet op Wikimedia Commons. De eerste proeflemma's zijn ook al aan WikiWoordenboek toegevoegd. Het is de bedoeling dat in de loop van het jaar alle lemma's over te zetten.

Nadat de Stichting Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands in 2012 haar Joods-Nederlands woordenboek aan Wikimedia toevertrouwde is dit de tweede grote donatie van lemma's voor WikiWoordenboek. De Nederlandstalige wiktionary omvatte begin 2018 ongeveer 640.000 pagina's.

Meer informatie over dit project staat op de projectpagina op WikiWoordenboek.

001-voorblad, Ronald Kronenburg, CC-BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt