Culturele en erfgoedinstellingen

In de afgelopen jaren hebben we ervaring opgedaan met verschillende soorten samenwerking met culturele en erfgoed instellingen.

Wikipedian in Residence
Musea en archieven die structureel samenwerking willen zoeken met Wikipedia en andere projecten van Wikimedia kunnen kiezen voor het (tijdelijk) in dienst nemen van een zogenaamde Wikipedian-in-Residence (WiR), ook wel huis-Wikipediaan. Een Wikipedian in Residence werkt niet of nauwelijks aan artikelen, maar is bijvoorbeeld bezig met het organiseren van contentdonaties en workshops voor medewerkers. Belangrijker nog: ze fungeren als ambassadeur voor open kennis binnen de organisatie. De eerste WiR werkte in 2010 bij bij het British Museum. In Nederland waren er al WiRs bij de Koninklijke Bibliotheek, Nationaal Archief, Stichting Academisch Erfgoed, Beeld en Geluid, Amsterdam Museum, Naturalis en de Samenwerkende Speciale Wetenschappelijke Bibliotheken.

Donatie
Een culturele of erfgoedinstelling kan een (deel van een) digitale of gedigitaliseerde collectie onder een open (Creative Commons) licentie beschikbaar maken via de beeldbank Wikimedia Commons. Zulke donaties blijven niet beperkt tot afbeeldingen, maar kunnen ook audiovisueel materiaal en teksten omvatten. De Wikipediagemeenschap kan deze bestanden vervolgens inzetten op Wikipedia, bijvoorbeeld als illustratie bij een artikel. Maar ook het grote publiek heeft toegang tot deze bestanden door het open karakter van de Wikimediaprojecten. Uiteraard wel met inachtneming van de licentievoorwaarden.

Voorbeelden van contentdonaties:

Schrijfbijeenkomst
Een schrijfbijeenkomst, ook wel een edit-a-thon genoemd, is een bijeenkomst waar vrijwilligers uit de Wikimedia-wereld en uit het netwerk van de instelling bij elkaar komen om gezamenlijk aan Wikipedia-artikelen over een bepaald onderwerp te werken. Deze activiteit trekt zowel gevorderde als beginnende bewerkers. Voor die laatste groep wordt vaak een korte introductie gegeven over het bewerken van Wikipedia. Met het Catharijne Convent organiseerden wij bijvoorbeeld een schrijfbijeenkomst over religieuze kunst, met het Rijksmuseum een bijeenkomst over afbeeldingen van vogels en met het Centraal Museum een sessie over mode. Ook ‘online’ schrijfbijeenkomsten zijn mogelijk.

Meer lezen over mogelijkheden tot samenwerking?

Download de folder Cultuur op Wikipedia

Kievit uit Nederlandsche vogelen, publiek domein

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt