Weblog

13 maart 2017

Gezocht: bijdragers Wikinieuws

Sinds 19 januari wordt er gewerkt aan een heropstart van de Nederlandstalige versie van Wikinews, die momenteel in de Incubator (testomgeving) van de Wikimedia Foundation staat. 'Wikinieuws' is een wiki waarbij je zelf nieuwsberichten kan schrijven. Enkele gebruikers gingen het engagement aan om het project nieuw leven in te blazen.

Lees meer

21 januari 2017

Schrijfwedstrijd 2016

Door de jury: In het najaar van 2016 werd de dertiende schrijfwedstrijd gehouden op de Nederlandstalige Wikipedia. De schrijfwedstrijd op de Nederlandstalige Wikipedia is een uitdaging waarbij schrijvers om het beste encyclopedische artikel strijden. Elf deelnemers deden mee en kozen een bestaand lemma als uitgangspunt of startten met een geheel nieuw artikel. De gekozen onderwerpen varieerden van steden in Nederland en de VS tot een klooster, illegale immigratie, een ontdekkingsreis, elektronica, een busonderneming, schilderkunst, een gedicht, juridische zaken en een indianenvolk.

Lees meer

7 december 2016

Glas in lood

Met de publicatie van het artikel over het boek Glas in lood in Nederland 1817-1968 heb ik een soloproject afgerond. Zoals je wellicht weet, schrijf ik graag over Nederlandse beeldhouwkunst. Ik liep daarbij geregeld aan tegen kunstenaars die (ook) glas-in-loodramen ontwierpen. Via een speurtocht op internet kwam ik uit bij dit naslagwerk, dat als standaardwerk op dit gebied geldt.

Lees meer

27 juli 2016

Wikimania in Itali├ź: netwerken in de open lucht

Mijn naam is Sjoerd de Bruin en ik ben een 20-jarige student die zich inzet als vrijwilliger op Wikipedia en zusterprojecten. Daarnaast bezoek en help ik mee aan activiteiten van de Vereniging Wikimedia Nederland.

Elk jaar reizen Wikipedianen van over de hele wereld af naar Wikimania. Deze jaarlijkse conferentie biedt ruimte om elkaar te ontmoeten, gezamenlijk te werken aan projecten en om inspiratie/kennis op te doen.

Lees meer

22 december 2015

De uitreiking van de Erasmusprijs!

We leefden er al ruim een jaar naartoe, en 25 november was het dan eindelijk zover: de uitreiking van de Erasmusprijs! De Wikipediagemeenschap ontving de Erasmusprijs vanwege haar "geheel nieuwe model voor mondiale productie en verspreiding van kennis, open, transparant en niet-commercieel". Met deze belangrijke prijs krijgt de Wikipediagemeenschap erkenning voor haar rol in de hedendaagse samenleving als verzamelplaats van kennis. Ik ben gevraagd om samen met Adele Vrana en Phoebe Ayers de prijs namens de Wikipediagemeenschap in ontvangst te nemen op 25 november in het Koninklijk Paleis te Amsterdam.

Lees meer

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt