Weblog

21 januari 2017

Schrijfwedstrijd 2016

Door de jury: In het najaar van 2016 werd de dertiende schrijfwedstrijd gehouden op de Nederlandstalige Wikipedia. De schrijfwedstrijd op de Nederlandstalige Wikipedia is een uitdaging waarbij schrijvers om het beste encyclopedische artikel strijden. Elf deelnemers deden mee en kozen een bestaand lemma als uitgangspunt of startten met een geheel nieuw artikel. De gekozen onderwerpen varieerden van steden in Nederland en de VS tot een klooster, illegale immigratie, een ontdekkingsreis, elektronica, een busonderneming, schilderkunst, een gedicht, juridische zaken en een indianenvolk.

Lees meer

7 december 2016

Glas in lood

Met de publicatie van het artikel over het boek Glas in lood in Nederland 1817-1968 heb ik een soloproject afgerond. Zoals je wellicht weet, schrijf ik graag over Nederlandse beeldhouwkunst. Ik liep daarbij geregeld aan tegen kunstenaars die (ook) glas-in-loodramen ontwierpen. Via een speurtocht op internet kwam ik uit bij dit naslagwerk, dat als standaardwerk op dit gebied geldt.

Lees meer

27 juli 2016

Wikimania in Italië: netwerken in de open lucht

Mijn naam is Sjoerd de Bruin en ik ben een 20-jarige student die zich inzet als vrijwilliger op Wikipedia en zusterprojecten. Daarnaast bezoek en help ik mee aan activiteiten van de Vereniging Wikimedia Nederland.

Elk jaar reizen Wikipedianen van over de hele wereld af naar Wikimania. Deze jaarlijkse conferentie biedt ruimte om elkaar te ontmoeten, gezamenlijk te werken aan projecten en om inspiratie/kennis op te doen.

Lees meer

22 december 2015

De uitreiking van de Erasmusprijs!

We leefden er al ruim een jaar naartoe, en 25 november was het dan eindelijk zover: de uitreiking van de Erasmusprijs! De Wikipediagemeenschap ontving de Erasmusprijs vanwege haar "geheel nieuwe model voor mondiale productie en verspreiding van kennis, open, transparant en niet-commercieel". Met deze belangrijke prijs krijgt de Wikipediagemeenschap erkenning voor haar rol in de hedendaagse samenleving als verzamelplaats van kennis. Ik ben gevraagd om samen met Adele Vrana en Phoebe Ayers de prijs namens de Wikipediagemeenschap in ontvangst te nemen op 25 november in het Koninklijk Paleis te Amsterdam.

Lees meer

15 oktober 2015

23 - 28 november: de week van Wikipedia

Begin dit jaar werd bekend gemaakt dat de Erasmusprijs 2015 is toegekend aan de internationale Wikipediagemeenschap. Op 25 november reikt koning Willem Alexander in het Paleis op de Dam de prijs uit aan drie vertegenwoordigers van de gemeenschap. Zo’n 70 Wikipedianen zullen daarbij aanwezig zijn.

In de week van 23 - 28 november zijn er veel evenementen die interessant zijn voor Wikipedianen en Wikimedianen - en voor iedereen toegankelijk. Hieronder een overzicht.

Lees meer

21 juli 2015

Wikimania in Mexico: waardering voor onze stem

Op woensdag begonnen vergaderingen voor leraren en informatici maar, vanaf vrijdag 1 juli loopt Wikimania op volle toeren. Wikimedia Nederland is er met een handvol mensen vertegenwoordigd. Opvallend veel mensen hebben van onze vereniging gehoord, en als dat nog niet het geval was, gebeurt dat op onze stand in het "chapters village".

Lees meer

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt