Wikimedia projecten

Tijdens de Wikimedia training 'Gedeeld erfgoed – Suriname en het Caribisch gebied' ga je als deelnemer actief kennis en erfgoed delen op Wikimediaprojecten. Deze projecten bereiken een wereldwijd miljoenenpubliek.

  • Wikipedia, de vrije encyclopedie, wordt door vrijwilligers bewerkt en is momenteel in ruim 300 talen beschikbaar. Met meer dan 20 miljard pageviews per maand is Wikipedia de enige non-profit in de top 10 van meest bekeken websites ter wereld. Wikipedia is vooral bekend in talen als het Engels en het Nederlands, maar is o.a. ook aan het groeien in het Papiaments.

  • Wikimedia Commons is een collectie van 60 miljoen vrij te gebruiken afbeeldingen, video’s en geluidsopnamen die o.a. gebruikt worden ter illustratie van Wikipedia-artikelen. Wereldwijd delen veel culturele instellingen en initiatieven beeldmateriaal met Wikimedia Commons, waaronder ook het Nederlandse Nationaal Archief en de Biblioteca Nacional Aruba.

  • Wikidata is een snel groeiende gestructureerde en meertalige database met meer dan 88 miljoen items. Data uit Wikidata wordt o.a. gebruikt door Google, Apple, en als gedeelde ‘linked’ databank in de culturele sector.

  • Wikisource is een bibliotheek met 13 miljoen facsimile’s en transcripties van historisch bronmateriaal in 70 verschillende talen. Vooral in landen met beperkte infrastructuur voor transcriptie en digitalisering is Wikisource een veel bezochte bron voor klassieke teksten die o.a. als ebooks gedownload kunnen worden.

By Rijksmuseum, Public domain, via Wikimedia Commons

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt