Wikipedia

Bijna iedereen kent Wikipedia: de vrije encyclopedie staat in veel landen in de Top Tien van meest bezochte websites - ook in Nederland.

De Engelstalige Wikipedia startte op 15 januari 2001. Nog in dat zelfde jaar kwamen er al Wikipedia’s in andere talen, waaronder Nederlands. Inmiddels zijn er Wikipedia’s in ruim 300 talen: allemaal uniek en allemaal door vrijwilligers geschreven en bijgehouden (er zijn ook Wikipedia’s in het Fries, Limburgs en Nedersaksisch.)

De Nederlandstalige Wikipedia bevat ruim twee miljoen artikelen die dagelijks worden aangevuld en verbeterd door meer dan duizend vrijwillige bewerkers, Wikipedianen genoemd.

Elke dag komen er zo’n 150 nieuwe artikelen bij. Nieuwe artikelen schrijven is niet het enige wat de Wikipedianen doen: ze verbeteren bestaande artikelen, vullen die aan met actuele informatie, corrigeren taalfouten, zorgen voor illustraties. Wikipedia-artikelen zijn nooit af en hebben meestal meer dan één auteur. Soms hebben tientallen mensen in de loop der jaren meegeschreven.

In principe kan iedereen meewerken aan Wikipedia: vakspecialisten, gedreven amateurs, mensen met een voorliefde voor de Nederlandse taal. Wat voor achtergrond iemand ook heeft, hoe oud of jong zij/hij is: iedereen heeft iets bij te dragen.

Hoewel iedereen kan meewerken is ‘zomaar’ wat opschrijven niet de bedoeling. De Wikipedia - gemeenschap neemt de kwaliteit van Wikipedia serieus. Persoonlijke meningen van schrijvers horen niet in Wikipedia - net zo min als propaganda of reclame - en worden door andere bewerkers zonder pardon verwijderd.

Als u zelf fouten op Wikipedia heeft ontdekt:

Wikimedia Hackathon 2013, Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 3.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt