Europeana Fashion Editathon, Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 3.0

Gendergap

Meer informatie over ‘vrouwelijke’ thema’s op Wikipedia.


29 november 2018

#100wikiwomen

Na al het plezier en de mooie resultaten van de afgelopen twee jaren, begint ook dit jaar op 29 november voor de derde keer een nieuwe #100wikiwomen challenge. Het idee van deze challenge is simpel: 100 dagen lang met zoveel mogelijk wikipedianen 1 artikel per dag publiceren over een vrouw op de Nederlandstalige wikipedia.

Lees meer

20 november 2018

Terugblik Wiki Techstorm

Op 26 en 27 oktober werkten tijdens de tweede Wiki Techstorm beginnende en ervaren developers samen aan de software technologie achter Wikimedia-projecten. Doel van de Techstorm was het enthousiasmeren van mensen om ook op deze manier bij te dragen aan Wikimedia-projecten. In het kader van het verkleinen van de gendergap was het streven om minimaal 80% vrouwelijke of non binaire deelnemers te verwelkomen. Hierbij een terugblik op de Wiki Techstorm:

Lees meer

31 juli 2018

Voorinschrijving 2e Tech Storm geopend!

Op 26 en 27 oktober 2018 bieden we jou de kans om meer te leren over de softwaretechnologie achter Wikipedia en de andere Wikimedia-projecten. We zijn hiervoor twee dagen te gast bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Lees meer

18 juni 2018

De Wikimedia Women TechStorm

een initiatief voor meer gendergelijkheid onder programmeurs

In de wereldwijde programmeer-gemeenschap werken meer mannen dan vrouwen. Deze onevenwichtige balans, oftewel een gendergap, is ook aanwezig binnen de Wikimediabeweging. De gendergap werkgroep van Wikimedia Nederland, de organisatie die in Nederland Wikipedia en andere vrije-kennisprojecten ondersteunt, werkt er sinds 2015 aan om meer informatie over vrouwen op bijvoorbeeld Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata te krijgen. Daarnaast zetten de werkgroepleden zich in voor het werven van nieuwe bijdragers van kennis in die projecten.

Lees meer

4 juni 2018

Terugblik WomenTechStorm - door Ciell

De meest frisse dag van de week - op de andere dagen zonneschijn en 26 graden: op deze donderdag 10 mei buiig en een graad of 12 - togen 20 vrouwen richting Den Haag voor de Women Tech Storm.

De deelnemers kwamen letterlijk uit alle windstreken: vanuit Duitsland, Noorwegen, Argentinië en Iran, veelal studerend in Nederland, maar soms ook gewoon de lange reis ondernemend om bij dit bijzondere evenement aanwezig te zijn.

Lees meer

27 maart 2018

Waar kun je aan werken bij de WikiVrouwen Tech Storm?

10 - 12 mei Koninklijke Bibliotheek | Nationale Bibliotheek van Nederland

for English: click here

Wikipedia bevat een schat aan informatie. Wikipedia is niet ingericht om lastige onderzoeksvragen ineens beantwoord te krijgen. Vragen als - ‘Naar welke schilder zijn de meeste straatnamen vernoemd’ of ‘Wat is de grootste stad ter wereld met een vrouwelijke burgemeester?’ zijn niet met 1 druk op de knop te beantwoorden via Wikipedia.

Wikipedia’s zus Wikidata, een centrale opslagplaats voor de "gestructureerde gegevens" van Wikimedia-zusterprojecten zoals Wikipedia, Wikivoyage en Wikisource, biedt die mogelijkheid wel. Door middel van zoekopdrachten die je met programma’s als Sparql kunt bouwen, kun je met Wikidata wel snel antwoord op dergelijke vragen krijgen.

Lees meer

Over Gendergap

Op Wikipedia is er sprake van een gendergap. Wikipedia is vooral sterk in het verstrekken van informatie over onderwerpen die traditioneel door mannen belangrijk worden gevonden, zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. De gendergap-werkgroep probeert deze kloof te verkleinen. Iedereen kan bijdragen aan dit project: man of vrouw, jong of oud, actief bewerker of beginner.

Hoe doe ik mee?

Er zijn op dit moment geen vrijwilligersvacatures op dit project

Bekijk alle andere vrijwilligersvacatures

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt