Vollenhove, ruïne Kasteel Toutenburg, Friesburg, CC BY-SA 3.0

FAQ

veelgestelde vragen

Mocht jouw vraag er niet bijstaan neem dan contact met ons op.

 • Hoe kan ik meedoen?
  Meedoen is niet ingewikkeld. Voor een uitgebreide uitleg en een aantal fotografietips kun je kijken op de Doe Mee pagina.
 • ​Hoe kan ik foto's uploaden?
  Speciaal voor Wiki Loves Monuments is er een uploadformulier gemaakt op Wikimedia Commons, waarbij veel opties alvast ingevuld zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken over de datum van de foto, wie de fotograaf is (dat ben je zelf) enz. en er wordt gelijk gevraagd naar het monumentnummer. Als je er niet uitkomt kun je ook onze uitgebreide uitleg (in PDF) bekijken.
 • Is het mogelijk om meerdere foto's tegenlijk te uploaden?
  Ja het is mogelijk om via uploadformulier meerdere foto’s te uploaden (tot ongeveer 30 stuks per keer). Mocht je meer dan 30 foto’s willen uploaden dan is er misschien wel een makkelijkere manier om foto’s te uploaden. Op verzoek van enkele mensen hebben we een beschrijving gemaakt van hoe je veel afbeeldingen tegelijk kunt uploaden naar Wikimedia Commons. Omdat dit een stuk ingewikkelder is, loont dit waarschijnlijk pas de moeite vanaf ongeveer 30 afbeeldingen. Hierbij maak je gebruik van een Java-tool, “Commonist”. Het voordeel, maar tegelijk ook nadeel, is dat er veel mogelijkheden worden geboden om de uploads te specificeren, en dat we geen standaard kunnen instellen.
 • Hoe vind ik het monumentnummer?
  Er zijn ruim 63.000 rijksmonumenten in Nederland, en nog eens ruim 40.000 gemeentelijke en provinciale monumenten, dus het is ondoenlijk om van ieder monument de naam te onthouden en gebruiken. Daarom wordt iedere deelnemer gevraagd bij de foto’s het (rijks)monumentnummer op te geven. Wij zorgen dan voor de rest van de informatie bij de foto. Er zijn 2 verschillende manieren om het monumentnummer op te zoeken.
 • Is het mogelijke om monumentgegevens te verbeteren?
  De gegevens die in de lijsten op Wikipedia staan, en die weergegeven worden op diverse andere manieren zoals de punten op Google Maps blijken niet altijd te kloppen. Deze gegevens zijn voornamelijk afkomstig van het RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), en zijn ooit tijdens een inventarisatie verzameld. In de loop van de tijd kunnen deze gegevens veranderen, ook kan het zo zijn dat deze gegevens altijd onjuist zijn geweest. Door zo actief bezig te zijn met monumenten worden dergelijke fouten ontdekt, bijvoorbeeld als iemand bekend is met het monument omdat het bij hem of haar in de buurt staat, of als iemand foto’s van het monument wil gaan maken. Mocht er iets niet kloppen horen wij dat graag zodat we die gegevens op Wikipedia kunnen verbeteren en zo het overzicht van monumenten kunnen verbeteren. Verbeteringen kun je doorgeven met behulp van het contact formulier. Met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is afgesproken dat zij op de hoogte worden gesteld van de verzameling van verbeteringen die we gevonden hebben, zodat zij kunnen kijken welke verbeteringen ze over willen nemen.
 • Binnen fotograferen / Monumenten op privéterrein fotograferen?
  Op 9 en 10 september 2017 is er de jaarlijkse Open Monumentendag. Dan openen veel monumenten hun deuren, en kan binnen een kijkje worden genomen. Natuurlijk een geweldige gelegenheid om ook voor Wiki Loves Monuments aan de slag te gaan. Maar let op! We zouden het erg jammer vinden als eigenaren/bewoners van monumenten achteraf spijt zouden krijgen van het openstellen van hun huis omdat er foto’s op Wikipedia terecht komen die ze daar liever niet hadden gezien. Daarnaast is het zelfs strafbaar. Vraag daarom ook even expliciet toestemming aan de beheerder (bewoner) als je binnen in een monument foto’s wilt maken. Misschien dat de beheerder nog wel goede tips heeft voor de beste hoek of iets beter zichtbaar wil maken. Ook wanneer je privéterrein moet betreden om het monument te kunnen fotograferen moet je eerst toestemming vragen aan de beheerder (bewoner) van het monument. Laat ze dan even weten dat je fotografeert voor Wiki Loves Monuments, en dat de foto op Wikipedia terecht kan komen.
 • Hoe zit dat met auteursrecht?
  Wanneer je je foto’s maakt en uploadt om mee te doen aan Wiki Loves Monuments heb je op twee manieren met het auteursrecht te maken. Jij hebt auteursrecht op de foto’s die je zelf maakt en bepaalde gebouwen of kunstwerken kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn.
 • Kun je alleen in september foto's uploaden?
  Foto's van monumenten uploaden via Wikimedia Commons kan het hele jaar, maar alleen deelnemers die foto's uploaden via het wedstrijdformulier in de maand september doen mee aan de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments. Daarna is foto's uploaden nog steeds mogelijk, maar dan maak je geen kans meer op de Wiki Loves Monuments prijzen.
Vollenhove, ruïne Kasteel Toutenburg, Friesburg, CC BY-SA 3.0

Over FAQ

Mocht jouw vraag er niet bijstaan neem dan contact met ons op.

Vacatures

Wil je graag als vrijwilliger een bijdrage leveren aan dit project?

Stuur een e-mail naar info@wikimedia.nl of vul het contactformulier in met vermelding van de naam van het project en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt