Kasteel Waardenburg, Neerijnen, Johan Bakker, CC-BY-SA 4.0

Doe mee

De wedstrijd loopt van 1 t/m 30 september 2017

Wikimedia Nederland verzamelt met Wiki Loves Monuments zoveel mogelijk kwalitatief hoogwaardige foto’s van monumenten, zodat iedereen die gebruik maakt van bijvoorbeeld Wikipedia een goed beeld krijgt van het prachtige culturele erfgoed van Nederland.

De wedstrijd Wiki Loves Monuments wordt gehouden in de maand september. Foto's die in de maand september worden ingezonden (ge-upload), dingen mee naar mooie prijzen.

Hieronder lees je alvast wat je moet doen om jouw foto's te uploaden.

Stap 1: Bepaal wat je gaat fotograferen
Fotografeer een Nederlands rijks-, provinciaal en gemeentelijk monument – binnen of buiten. Bekijk waar de monumenten zich bevinden. Of duik in je archief: ook foto's die al eerder gemaakt zijn, mag je in september uploaden. Upload je foto's in september 2017 naar Wikimedia Commons via het uploadformulier:

Stap 2: Neem foto’s
Tips voor het fotograferen:

  • Zet de camera op een zo hoog mogelijke resolutie.
  • Hou voor elke foto het monumentennummer bij, dit zal later van pas komen bij het uploaden. Maak vooraf een lijst (aanbevolen) of zoek het nummer achteraf op.
  • Als je een detailfoto maakt, maak dan ook een overzichtsfoto. Op die manier is de context duidelijk.
  • Let op: als je binnen in het gebouw foto’s wilt maken, of als je privéterrein moet betreden om het monument te kunnen fotograferen, vraag dan eerst toestemming aan de beheerder/eigenaar.

Stap 3: Upload de foto’s
Om foto's te kunnen uploaden heb je een (gratis) account op Wikimedia Commons nodig. Registreren gaat eenvoudig en snel. Na registratie is het mogelijk om mediabestanden toe te voegen (uploaden).

  • Vóór het uploaden van de foto's raden we je aan om elke foto een unieke naam te geven. Bijvoorbeeld de straatnaam en plaats of het monumentnummer.
  • Het uploaden zelf doe je in de maand september via Wikimedia Commons via het uploadformulier. (zie bovenaan deze pagina)

Aandachtspunten bij het uploaden

  • Vul bij 'summary' (samenvatting) een omschrijving in van welk monument er op de foto te zien is. Zodat iedereen om welk monument het gaat.
  • Vul bij categorieën het volgende in: 'Cultural heritage monuments in the Netherlands'.
  • Kies bij Licensing de licentie (standaard staat een licentie aangevinkt, deze kan in principe blijven staan).

Lees meer over auteursrecht en het vrijgeven van foto’s. De algemene wedstrijdvoorwaarden lees je op de voorwaardenpagina.

De betonnen Belvédère uitkijktoren van Oranjewoud, Uberprutser, CC BY-SA 4.0

Over Wiki Loves Monuments

Wikimedia Nederland wil met Wiki Loves Monuments zo veel mogelijk kwalitatief hoogwaardige foto’s van monumenten verzamelen, zodat iedereen die gebruik maakt van bijvoorbeeld Wikipedia een goed overzicht krijgt van het prachtige culturele erfgoed van Nederland.

De wedstrijd Wiki Loves Monuments wordt gehouden in de maand september. Foto's die in de maand september worden ingezonden (ge-upload), dingen mee naar mooie prijzen.

Vacatures voor dit project

Er zijn op dit moment geen vrijwilligersvacatures op dit project

Bekijk alle andere vrijwilligersvacatures

Activiteiten

Volg dit project

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt