Kasteel Waardenburg, Neerijnen, Johan Bakker, CC-BY-SA 4.0

Monumenten

Nederland staat vol met prachtige gebouwen die een culturele of historische waarde vertegenwoordigen. Veel van deze gebouwen hebben erkenning gekregen van de overheid als monument. Bijna iedere plaats in Nederland heeft wel een of meerdere monumenten.

Nederland kent op dit moment meer dan 63.000 rijksmonumenten en zo’n 2/3 van de gemeenten kennen gemeentelijke monumenten. Drenthe en Noord-Holland kennen daarnaast nog provinciale monumenten. In 2017 kun je foto's van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten én provinciale monumenten insturen voor Wiki Loves Monuments.

Overzicht te fotograferen monumenten op Wikipedia

Voor het gemak zijn veel monumenten die je in Nederland kunt vinden op deze kaart weergegeven. Je kunt via deze kaart direct foto's uploaden. Nog niet alle monumenten kunnen worden weergegeven op de kaart. Op Wikipedia is er een zo compleet mogelijke lijst van alle monumenten in Nederland opgesteld, deze lijsten zijn gebaseerd op informatie van diverse overheidsinstanties.

Zijn er al veel monumenten in je regio gefotografeerd? Geen probleem. Nieuwe foto's van reeds gefotografeerde monumenten zijn altijd welkom. Hieronder linkjes naar de lijsten:

Extra prijs voor foto's van monumenten waarvan nog geen foto is gemaakt

Dit jaar kun je een extra prijs in de wacht slepen door foto's te uploaden van monumenten waarvan eerder nog geen foto beschikbaar was. Via deze link kun je lijsten bekijken van monumenten waar geen, of slechts een zwart/wit foto van beschikbaar is:

Bekijk hier de lijsten van monumenten in het Carribisch gebied:

Gewelf kloostergang, Abdij Middelburg, Davidh820, CC BY-SA 4.0

Over Wiki Loves Monuments

Wikimedia Nederland wil met Wiki Loves Monuments zo veel mogelijk kwalitatief hoogwaardige foto’s van monumenten verzamelen, zodat iedereen die gebruik maakt van bijvoorbeeld Wikipedia een goed overzicht krijgt van het prachtige culturele erfgoed van Nederland.

De wedstrijd Wiki Loves Monuments wordt gehouden in de maand september. Foto's die in de maand september worden ingezonden (ge-upload), dingen mee naar mooie prijzen.

Vacatures voor dit project

Er zijn op dit moment geen vrijwilligersvacatures op dit project

Bekijk alle andere vrijwilligersvacatures

Activiteiten

Volg dit project

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt