Delaware Bay Vinckeboons 14, publiek domein

Uitwisselingsplatform

Na enkele maanden van voorbereiding lanceert Wikimedia Nederland het uitwisselingsplatform voor niet-Europees cultureel erfgoed.

Het doel van het platform is om te stimuleren dat er wereldwijd meer gebruik wordt gemaakt van materiaal uit Nederlandse collecties rondom niet-Europese landen. Het gaat dan vooral om materiaal in Nederlandse archieven, musea en bibliotheken dat relevant is voor mensen in landen waar Nederland historische banden mee heeft; zoals Indonesiƫ, Sri Lanka, Braziliƫ, Ghana, Suriname en Zuid-Afrika.

Met name wil het platform contacten leggen tussen Nederlandse instellingen en de wereldwijde Wikimediabeweging. Maar het platform staat open voor iedereen die op zoek is naar niet-Europees cultureel erfgoed in Nederlandse collecties en is dus ook relevant voor onderwijs en onderzoek.

  • Nederlandse erfgoedinstellingen kunnen aangeven welke collecties zij hebben en kunnen in contact komen met Wikimedia-vrijwilligers wereldwijd

  • Wikimedia-vrijwilligers en anderen krijgen inzicht in welke collecties en informatie te vinden zijn bij Nederlandse erfgoedinstellingen en kunnen eventueel verzoeken indienen voor digitalisering.

  • Kennisuitwisseling en samenwerking staat centraal op het uitwisselingsplatform.

Het platform is eenvoudig in gebruik. Door het aanmaken van een account kan men reageren op bestaande berichten en nieuwe berichten plaatsen. Daarnaast is er voor instellingen een speciale optie ingebouwd die resultaten zichtbaar maakt voor een groot publiek.

Over Nederland en de wereld

Wikimedia Nederland wil met het project Nederland en de wereld de vrije toegang tot kennis met betrekking tot gedeeld cultureel erfgoed vergroten en actieve deelname van GLAM-partners en bewerkers, zowel in Nederland als in andere landen, op het gebied van gemeenschappelijk erfgoed verhogen.

Hoe doe ik mee?

Er zijn op dit moment geen vrijwilligersvacatures op dit project

Bekijk alle andere vrijwilligersvacatures

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt