Sprekers

English translation

Onderstaand een overzicht van de personen die tijdens WikiconNL op 19 november 2022 een sessie verzorgen. Sprekers staan gerangschikt op alfabetische volgorde (voornaam).

 

Op de webpagina Sessies vind je een overzicht van de sessies per track.

Anton Protsiuk

Anton Protsiuk is programmacoördinator bij Wikimedia Oekraïne. Hij houdt toezicht op activiteiten als inhoudelijke campagnes, initiatieven om de diversiteit en het aantal vrijwilligers te vergroten, evenementen voor gemeenschap en communicatie. Verder is hij al een decennium lang als vrijwilliger betrokken bij de  Oekraïense Wikipedia, zowel als editor en beheerder. Hij besteedt zijn tijd meestal aan beheer- en onderhoudstaken en schrijft af en toe zelf ook artikelen.

Bonaventura Aditya Perdana 

Bonaventura Aditya Perdana is Product Ambassadeur van de Wikimedia Foundation en vertegenwoordigt de Indonesische Wikimedia-gemeenschap.

 

 

Boudewijn Koopmans 

Boudewijn Koopmans is sinds medio 2022 projectmanager van de Amsterdam Time Machine (ATM) bij de Universiteit van Amsterdam. Als projectmanager is Koopmans betrokken bij het aangaan van samenwerkingsverbanden op het gebied van onderzoek, de technische infrastructuur van de ATM en front-end toepassingen. Koopmans heeft een master Kunst- en Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Zijn loopbaan startte in telecom & multimedia en in 2008 stapte hij over naar de museumsector, waar hij achtereenvolgens werkte bij het Cobra Museum, het Mauritshuis en het Scheepvaartmuseum.

Ciell 

Ciell is een van de 7 verkozen leden van de Movement Charter Drafting Committee, die in totaal uit 15 leden bestaat. Ciell is moderator op de Nederlandse Wikipedia sinds 2006, admin op Commons sinds 2009 en lid van het internationaal coördinerende team voor de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments.

Daniëlle Jansen

Daniëlle Jansen is collectiespecialist bij de Koninklijke Bibliotheek en houdt zich vooral bezig met de infrastructuur, dataflow en werkprocessen rondom de linked data van de bijzondere collecties van onze nationale bibliotheek. Buiten werktijd nerd ze met haar Raspberry Pi, wikidata en structured data op Commons, plant ze haar vakanties rondom de tourdata van de popgroep Muse, breit en haakt ze kleding en voorwerpen voor steampunk cosplay en leest ze voornamelijk negentiende-eeuwse literatuur.

Fresco Sam-Sin 

Fresco Sam-Sin is projectleider en product owner van Things That Talk, directeur van het Taalmuseum en onderzoeksmedewerker bij het Research Center of Material Culture. Sam-Sin is opgeleid als manjurist en begon als docent aan de Universiteit Leiden met het bouwen van verschillende digitale platforms om de ervaring van studenten met taal en materiële cultuur te vergroten.

Geert van Pamel 

Geert van Pamel is Wikipediaan sinds 2005 en medeoprichter van Wikimedia België in 2014. Hij heeft zich sinds 1983 professioneel beziggehouden met databanken en servergebaseerde toepassingen. Sinds 2020 heeft hij de tijd gevonden om te programmeren in Python en Pywikibot scripts te ontwikkelen om Wikidata automatisch bij te werken. Hij organiseert in België schrijfsessies en projecten samen met GLAM en onderwijsinstellingen.

Hanno Lans 

Hanno Lans werkt voor verschillende erfgoedinstellingen waaronder Loo, Lakenhal, Wereldculturen, Museon en LIMA, aan het doorlopen van collecties door koppelingen tot stand te brengen met Wikidata en alle vervaardigers daar toe te voegen. Dit stelt musea in staat duidelijkheid te krijgen over de auteursrechtenstatus en achtergrond van hun collectie. Toevoegingen aan Wikidata maakt vervaardigers voor iedereen beter vindbaar.

Voor NDE en ModeMuze heeft Hanno Lans in 2022 een onderzoek gedaan naar projecten om data van verschillende musea museumoverstijgend aan te bieden. Hieruit bleek dat hoewel veelbelovend, Linked Data nog ver weg is. Wikibase zou daarin een hulpmiddel kunnen zijn.

Hay Kranen | Maarten Dammers | Sandra Fauconnier | Siebrand Mazeland

Hay, Siebrand, Maarten en Sandra hebben gezamenlijk decennia aan wiki-ervaring en bezochten talloze hackathons in binnen -en buitenland.

Tijdens hun sessie over de hackathon laten ze zoveel mogelijk de deelnemers zelf aan het woord over wat ze hebben gemaakt.

 

Jan Ainali 

Jan Ainali is een Wikimediaan uit Zweden die nu in Nederland woont. Hij begon met bewerken in 2006 en bewerkt vooral op Wikidata, Wikimedia Commons en de Zweedse Wikipedia. Hij was een van de vele medeoprichters van Wikimedia Sverige, de Zweedse afdeling van Wikimedia, en werd voorzitter en later uitvoerend directeur. Tegenwoordig is hij vooral actief in Wikimedians for Sustainable Development, een Wikimedia-gebruikersgroep die hij mede heeft opgericht, hoewel hij nog steeds de meeste metadiscussies volgt. Naast het rechtstreeks bewerken van de projecten doet hij een wekelijkse podcast over Wikipedia in het Zweeds, Wikipediapodden, en wekelijkse live Wikidata-bewerkingssessies.

Jennifer Scheuerman

Jennifer Scheuerman is werkzaam bij Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES). Bij de stichting is zij belast met juridische vraagstukken op het gebied van cultureel erfgoed voor zover die zich voordoen. Verder ondersteund zij bij de public awareness activiteiten van de stichting. En waar nodig wordt zij ook ingezet in werkgroepen van het directoraat Cultuur. Voor haar is het belangrijk om te weten wie je bent, waar je vandaan komt om zodoende te kunnen bepalen waar je naar toe wilt.

Jos Damen 

Jos Damen is verslaafd aan het het bewerken van Wikipedia. Dat komt enerzijds tot uiting in zijn werk, waar hij als hoofd van de bibliotheek van het Afrika-Studiecentrum in Leiden inmiddels gezorgd heeft voor de inbreng van duizenden Afrika-gerelateerde foto’s in Commons. Anderzijds is hij ook privé zeer actief, met de inbreng van meer dan tienduizend foto’s in Wikimedia Commons.

Kathleen Ferrier

Kathleen Ferrier is voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie. Ze is deskundige op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en diversiteit. Als docent is ze verbonden aan diverse universiteiten in Azië. Daarnaast adviseerde de gemeente Amsterdam over de komst van een slavernijmuseum. Kathleen Ferrier was tien jaar lang Tweede Kamerlid voor het CDA met als portefeuilles onder meer internationale samenwerking, onderwijs, gezondheidszorg en sociale zaken.

Kim van Sparrentak (keynote speaker)

Kim studeerde Politicologie en Urban Environmental Management en was tijdens haar studie actief als duo-voorzitter bij DWARS Amsterdam en bij de Europese jonge Groenen, FYEG. Na haar studie werkte ze als onderzoeker bij het New Zealand Center for Sustainable Cities en als campaigner bij Milieudefensie en WISE. In 2017 werd ze verkozen als duo-voorzitter van FYEG en vertegenwoordigde ze meer dan 10.000 Groene jongeren in heel Europa. In 2019 werd Kim verkozen tot Europarlementariër voor GroenLinks.

Lizzy Jongma (dagvoorzitter) 

Lizzy Jongma is Senior Projectleider ICT bij het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB). Als projectleider houdt zij zich bezig met digitaliseren, ontsluiten en verbinden van historische bronnen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Lizzy zorgt ervoor dat het gedigitaliseerd materiaal, inmiddels al meer dan 15 miljoen bronnen van ruim 250 GLAM instituten, op innovatieve wijze beschikbaar is op Oorlogsbronnen.nl. Alwaar ook de levens van ruim 300.000 oorlogsbetrokkenen te bekijken zijn. Oorlogsbronnen.nl heeft een Best of the Web Award (Museums and the Web, 2020) en 3 Dutch Interactive Awards (2022) gewonnen. Lizzy Jongma is Bestuurslid van Wikimedia Nederland en houdt zich binnen het bestuur bezig met Open Kennis en GLAM partnerships.

Lucy Patterson 

Lucy Patterson is een activiste voor open kennis en een open samenleving met een achtergrond in gemeenschapsorganisatie, DIY/DIWO en open source. Bij Wikimedia Deutschland (WMDE) is ze projectmanager in het team Bildung Wissenschaft, Kultur, met focus op digitaal cultureel erfgoed en open data. Ze ontwerpt en beheert projecten die tot doel hebben de groei van een eerlijke en inclusieve digitale kennisgemeenschap te ondersteunen. Ze vertegenwoordigt WMDE als stichtende partner in de culturele hackathon Coding da Vinci. Lucy is moleculair bioloog van opleiding, Berliner van keuze (oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk), aspirant-tuinier en balkoncomposteerder.

Lukas Mezger 

Lukas Mezger is een media- en IT-advocaat uit Hamburg. Als langdurige Wikipedia-vrijwilliger en gemeenschapsorganisator was hij van 2013 tot 2022 lid van de Raad van Toezicht bij Wikimedia Duitsland. Naast zijn betrokkenheid bij Wikimedia is hij ook klimaatactivist bij Fridays for Future en was hij medeoprichter van de suborganisatie Lawyers for Future in 2021. In 2015 richtte hij het Wikimedia Sustainability Initiative op, een gemeenschapsinspanning om de milieu-impact van de Wikimedia-beweging te verminderen.

Michelle Boon 

Met een academische achtergrond in museologie, geschiedenis en wetenschapsfilosofie en als ervaren Wikimediaan is Michelle Boon goed thuis in Linked Open Data in GLAMs. Momenteel werkt zij als projectleider Linked Open Data bij Het Nieuwe Instituut, Rotterdam.

 

 

 

Olaf Janssen 

Olaf Janssen is de Wikimedia-coördinator van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen enerzijds de collecties, kennis, open data en medewerkers van de KB en anderzijds de projecten van de Wikimedia-beweging, zoals Wikipedia, Wikimedia Commons, Wikidata en Wikibase. Hij is ook als vrijwilliger binnen deze beweging actief.

Orly Simon 

Orly Simon, a wiki-librarian in soul. Director of User Services at The National Library of Israel and a lecturer at The David Yellin College of Education in Jerusalem where she teaches a course titled: “Digital Libraries: Wikipedia, Libraries & Librarians” at the Library and Information Science Master degree program. In 2018 she completed the course “Wikipedia & Libraries: Better Together” (OCLC & Wikimedia Foundation). In 2019 she led the #1Lib1ref campaign in Israel to win the first place in the world of librarians adding references to Wikipedia.

A member of the Wikipedia & Libraries User Group Steering Committee since 2019.

Rachel Deekman

Rachel Deekman is werkzaam bij Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) waar zij zich onder andere bezighoudt met erfgoed educatie en public awareness activiteiten. Indien nodig participeert zij in werkgroepen van het directoraat Cultuur. Zij vind het belangrijk dat Surinamers in het bijzonder de jongere generaties het Surinaams erfgoed leren en kennen en waarderen.

Raisha Abdillah 

Raisha Abdillah is Product Manager in Wikimedia Indonesia (WMID). Based in Jakarta, she has been a Wikidata contributor since 2016. From 2018 to mid 2022, she is responsible for both the community and institutional outreach for Wikidata in Indonesia, and being the person in charge for everything tech-related in the organization; e.g. Javanese OCR research, Language Map, community technical wishes, website administration, and so on. Starting from the middle of this year, she is working for the Wikidata Software Collaboration project between WMID and Wikimedia Deutschland.

Sandra Rientjes 

Sandra Rientjes is sinds 2012 directeur van Wikimedia Nederland en heeft de dagelijkse leiding over het kantoor. Zij is van huis uit socioloog en is nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van de enquêtes onder de bewerkers van de Nederlandstalige Wikipedia.