Sprekers

Onderstaand een overzicht van de personen die tijdens WikiconNL op 13 november 2021 een sessie verzorgen. Sprekers staan gerangschikt op alfabetische volgorde (voornaam).

Op de webpagina Sessies vind je een overzicht van de sessies per track.

Ad Huikeshoven 

Ad Huikeshoven is Wikipediaan sinds 2005. Hij is een actieve vrijwilliger in de Wikimedia beweging. Al vroeg in zijn Wikipedia loopbaan had hij door dat bewerken van Wikipedia zeer verslavend kan zijn. Ad stopte in 2008 met roken, in 2016 met koffie en in 2017 definitief met alcohol. Al een jaar of vijftien hanteert hij een strikte beperking in het aantal bewerkingen dat hij per dag, per week, per maand doet op Wikipedia en andere projecten. Hij laat er geen maaltijden voor staan. Hij gaat ook gewoon naar bed om te slapen.

Annika Hendriksen

Annika Hendriksen is projectcoördinator bij Naturalis Biodiversity Center voor het project Automatische Beeldherkenning als instrument voor museumcollecties.
Ze studeerde kunstgeschiedenis in Leiden, is gespecialiseerd in fotografie en grafiek en werkte 12 jaar als conservator bij Stadsarchief Delft. Haar focus ligt op het fysieke en digitale beheer van beeldcollecties, het ontsluiten van collecties en het delen van kennis. Als foto-/kunsthistoricus schrijft ze geregeld over fotografische en andere onderwerpen, ook (sinds 2019) op de Nederlandstalige Wikipedia.

Bibi Bodegom

Bibi Bodegom spreekt namens Erfgoed Gelderland. Bio volgt z.s.m.

Biyanto Rebin

Biyanto Rebin is currently the Chair of the Executive Board, Wikimedia Indonesia. He has been volunteering in Wikimedia projects since 2006. He is active in campaigning and advocating for free knowledge through Wikimedia projects, one of which is Wikipedia. He is also active in supporting digital literacy and open license, interested in linguistics, and now is delving into the intricacies of digital data.

Ciell

Ciell schrijft voor Wikipedia sinds 2006 en is onder andere moderator op de Nederlandstalige Wikipedia, en op Wikimedia Commons. Sinds 2007 geeft ze trainingen en presentaties over verschillende aspecten van het werken aan een wereldwijde encyclopedie.

Daniëlle Jansen

Daniëlle Jansen is een expert in Wikimedia projecten (Wikipedia, Wikidata, and Wikimedia Commons), inclusiviteit en gender. Daniëlle werkt momenteel als Wikidata specialist in Residence bij de Universiteitsbibliotheek Maastricht. Zij heeft een centrale rol in de ambitie van de bibliotheek om meer expertise te ontwikkelen op het gebied van linked open data, Wikidata en gestructureerde data op Wikimedia Commons.
LinkedIn pagina: linkedin.com/in/daniellejansen

Edo de Roo

Begon in 2005 op de Nederlandstalige Wikipedia. Inmiddels bijna 3M edits op Wikidata en 154.000 edits op nl-wiki is Edo toch een ervaren gebruiker te noemen. In al die jaren maakte hij 13.000 artikelen aan. Vaak gebruikte Edo voor een nieuw artikel een sjabloon dat hij vervolgens aanvulde, en dat proces heeft hij met een python-script verder uitgewerkt, zodat dat aanvullen, met behulp van Wikidata, wat effectiever wordt toegepast.

Hiermee krijg je een vooringevulde infobox, een introductietekst, een categorie, soms een foto, en vaak een lijstje met bronmateriaal. Dit kan vrij eenvoudig herschikt worden, en met wat tekst aangevuld tot een fraai beginnetje.

Geert van Pamel 

Geert van Pamel is actief vrijwilliger sinds 2005 voor Wikipedia en andere Wikimedia-projecten en sinds 2014 oprichter en bestuurder van Wikimedia België vzw, de nationale organisatie die zorgt voor het bekendmaken en stimuleren van het gebruik van Wikipedia en de andere Wikimedia-projecten van de Wikimedia Foundation. Wikimedia België ijvert voor een nauwe samenwerking tussen de verschillende “Open knowledge” verenigingen, musea, het onderwijs, de kunstwereld en andere culturele en wetenschappelijke instellingen, in overleg met onze zuster-organisaties Wikimedia Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Gijs Broos

Gijs Broos is Programma-manager Architectuur Dichterbij bij Het Nieuwe Instituut en Specialist in media en ICT en Urbanisatie.

Hanno Lans

Hanno Lans werkt aan open source projecten voor de architectuur en toegankelijkheid van data. Onder meer voor de Tweede Kamer, Beeld & Geluid en het Gemeentemuseum.

Op Wikipedia ontsluit hij beeldmateriaal van cultureel erfgoed en is hij actief als dataspecialist en auteursrechtdeskundige. Hij werkte o.a voor Stichting Academisch Erfgoed en het Instituut voor Mediakunst als wikidataspecialist en ontwierp een publiek domein tool samen met Stichting Meemoo.

Hay Kranen 

Hay Kranen is Wikipediaan sinds 2005. In die tijd droeg hij onder meer 800 afbeeldingen bij aan projecten. Hij was de eerste Nederlandse Wikipedian-in-Residence, bestuurslid van Wikimedia Nederland en schreef talloze Wikimedia-gerelateerde tooltjes. Verder is hij hoofdredacteur van De Circulaire, een tweewekelijkse nieuwsbrief voor slimme mensen die van kattengifjes houden.

HenkvD

HenkvD is wikimediaan sinds 2004. Hij houdt zich onder ander bezig met fotograferen van monumenten, categoriseren op Wikimedia commons, SPARQL, en vele andere zaken.

Kelly Foster

Kelly is a public historian and open knowledge advocate. She has been contributing to Wikimedia projects since 2012 and is a current trustee of Wikimedia UK. Kelly is a committee member of the Wikimedia Foundation’s Knowledge Equity Fund, which distributes grants to close knowledge gaps and address racial inequities in its projects. Much of her organising work involves supporting people of African heritage interested in contributing to Wikipedia and its sister projects.

Michelle Boon

Michelle Boon is Projectleider Linked Open Data bij Het Nieuwe Instituut en Erfgoedspecialist op het gebied van Linked Open Data en Wikimedia.

Michelle van Lanschot

Michelle van Lanschot is projectleider bij Wikimedia Nederland en houdt zich onder andere bezig met het project Wiki goes Caribbean en samenwerkingen met erfgoedinstellingen en hogescholen en universiteiten.

Odin Essers

Odin Essers is conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht en als zodanig verantwoordelijk voor beleidsvorming, collectiebeheer, onderwijs- en onderzoekondersteuning, fondsenwerving en outreach. Odin is de drijvende kracht achter verschillende Wikimedia-gerelateerde activiteiten en projecten bij de Universiteit Maastricht.
UM Profielpagina: maastrichtuniversity.nl/odin.essers
LinkedIn pagina: linkedin.com/in/odinessers

Olaf Janssen

Olaf Janssen werkt als Open Data & Wikimedia-coördinator bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen enerzijds de collecties, kennis, open data en medewerkers van de KB en anderzijds de projecten van de Wikimedia-beweging, zoals Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata. Hij is ook als vrijwilliger binnen deze beweging actief.

Sanneke Huisman

Sanneke Huisman (NL,1985) is opgeleid als kunsthistoricus, en werkzaam als freelance schrijver, docent en curator met een focus op mediakunst en digitale kunst. Samen met Marga van Mechelen is ze samensteller en redacteur van ‘A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies’, een omvangrijke publicatie over de geschiedenis van mediakunst in Nederland (2019, Jap Sam Books). Bij LIMA, platform voor mediakunst in Amsterdam, is ze actief als programmamaker en projectleider van onder meer ‘Mediakunst op Wikipedia’.

Ziko van Dijk

Dr. Ziko van Dijk is historicus en wiki-expert (auteur van “Wikis und die Wikipedia verstehen”). Hij was voorzitter van Wikimedia Nederland en heeft seminars over wiki’s en gerelateerde onderwerpen aan verschillende universiteiten gehouden. In 2014 was hij mede-oprichter van het Klexikon, een Duitstalige wiki-encyclopedie voor kinderen.