Skip to main content

U heeft het misschien al gemerkt…

Geplaatst op 4 december 2023

…Wikipedia heeft een nieuwe layout! De Wikimedia Foundation, de non-profit organisatie die Wikipedia en andere Wikimedia-projecten beheert, heeft in september de eerste grote desktopinterface-update van Wikipedia in meer dan tien jaar uitgebracht. 

Vector 2022

Omdat de “oude” opmaakstijl van Wikipedia, Vector oude versie (2010), niet meer tegemoet kwam aan de behoeften van lezers en bewerkers, zijn bijna alle Wikipedia’s en vele zusterprojecten overgestapt op de Vector 2022 opmaakstijl. Met de nieuwe opmaak is de leesbaarheid en de bruikbaarheid verbeterd. Verder zijn alle functionaliteiten behouden.

De update is op 26 september uitgerold op de Nederlandse Wikipedia en is al live op 97% van de 318 actieve taalversies van Wikipedia voor alle desktopgebruikers. 

Gemakkelijker toegang tot wereldwijde kennis

In 2022 onthulde een wereldwijd rapport over digitale trends dat het aantal mensen dat niet verbonden is met het internet voor het eerst onder de 3 miljard was gedaald. De nieuwe desktopinterface van Wikipedia werd ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van deze volgende generatie internetgebruikers. Zodat iedereen, ongeacht hun bekendheid met het internet,  gemakkelijker kennis kan vinden die betrouwbaar is. 

De desktop-update is tot stand is gekomen in nauw overleg met Wikipedia-lezers en vrijwillige Wikipedia-bewerkers. Ze maakt deel uit van een gestage reeks verbeteringen aan de lees- en bewerkingservaring van Wikipedia  op mobiele en desktop apparaten in de afgelopen jaren.    

"De Wikipedia desktop update is een van de belangrijkste verbeteringen die de Wikimedia Foundation doorvoert om mensen te helpen gemakkelijk toegang te krijgen tot de kennis van de wereld, ter ondersteuning van onze missie om ervoor te zorgen dat iedereen op de planeet vrije en eerlijke toegang heeft tot kennis, ongeacht waar ze wonen of waar ze vandaan komen," zegt Selena Deckelmann, Chief Product and Technology Officer bij de Wikimedia Foundation. "De veranderingen maken het makkelijker voor mensen om het werk van onze ongelooflijke vrijwilligers te vinden en ervan te leren. Deze functies zijn gemaakt op basis van feedback van lezers en vrijwilligers van over de hele wereld, met als doel te voldoen aan de behoeften van ons steeds diverser wordende publiek, terwijl het eenvoudige en ongecompliceerde gevoel behouden blijft waar miljoenen mensen de afgelopen 22 jaar op zijn gaan vertrouwen."

Nieuwe functies

De vernieuwde Wikipedia-interface verwijdert geen eerdere functionaliteit. In plaats daarvan zijn nieuwe functionaliteiten geïntroduceerd om de bestaande website-ervaring te verbeteren, waaronder: 

  • Een verbeterde zoekervaring die gebruikmaakt van afbeeldingen en beschrijvingen zodat Wikipedia-artikelen eenvoudiger te vinden zijn. Uit tests is gebleken dat dit tot een toename van 30 procent in zoekopdrachten leidde.
  • Duidelijker geplaatste ‘taalschakeltools’, waarmee meertalige lezers en redacteuren sneller hun voorkeurstaal kunnen vinden en tussen meer dan 300 talen kunnen schakelen. 
  • Een bijgewerkte sticky header met veelgebruikte links zoals ‘Zoeken’, ‘Paginanaam’ en ‘Secties’ die meebewegen met ingelogde gebruikers terwijl ze scrollen. Hierdoor kunnen gebruikers zich concentreren op lezen en bewerken, en wordt scrollen minder vermoeiend: uit gebruikerstests blijkt dat er meer dan 15 procent minder wordt gescrold.
  • Een inhoudsopgave die context geeft aan het artikel en de mogelijkheid om te navigeren tijdens het lezen.

Voor en door vrijwilligers

Meer dan 30 verschillende vrijwilligersgroepen van over de hele wereld, van India en Indonesië tot Ghana en Argentinië, werden betrokken bij het concept, de productontwikkeling, het testen en de uitrol. De verbeteringen werden verder gevormd door wereldwijde onderzoeksinzichten en feedback van gebruikers. Dit samenwerkingsmodel is uniek voor Wikimedia-projecten die, in tegenstelling tot andere online technologieplatforms, prioriteit geven aan het bouwen met gebruikers in plaats van alleen voor hen.

Deel dit artikel op: