Hoger onderwijs

Wereldwijd raakt het hoger onderwijs steeds meer ge√Įnteresseerd in samenwerking met Wikipedia. Docenten ontdekken dat inhoud toevoegen aan Wikipedia een interessante werkvorm is. Studenten verbeteren hun onderzoeks-, schrijf- en digitale vaardigheden, en dragen concreet bij aan het grootste samenwerkingsproject op het gebied van kennis ooit: Wikipedia. Studenten kunnen ook bijdragen door het maken van illustraties, geluids- of beeldopnamen, of vertalingen.

Wij bieden hogescholen en universiteiten ondersteuning bij het organiseren van activiteiten rondom Wikipedia. Hierbij valt te denken aan:

Wikipedia of Wikidata bewerken als onderdeel van een collegereeks

Hierbij kan de nadruk liggen op het schrijven van artikelen op Wikipedia. Wat is nodig om een artikel op Wikipedia te kunnen schrijven? Wat zijn aandachtspunten? Aan de hand van praktijkvoorbeelden kunnen wij deelnemers meer inzicht geven in het schrijfproces. Ook kunnen studenten hun vaardigheden in databeheer en -analyse oefenen door Wikidata-projecten te ontwikkelen.

Een wiki-helpdesk of WikiCafé

Waar studenten en medewerkers (online) samen kunnen komen om te werken aan artikelen op Wikipedia en/of vragen kunnen stellen over zaken die ze tegenkomen bij het schrijven en verbeteren van artikelen.

In het hoger en universitair onderwijs werkt een schrijfopdracht voor Wikipedia dubbel motiverend: studenten moeten extra goed letten op de vorm, de bronnen, de degelijkheid van hun informatie; en tegelijkertijd zien ze ook direct dat hun researchopdracht ten dienste staat van het publiek.

Michiel van Kempenbijzonder hoogleraar Nederlands-Cara√Įbische letteren

Interesse om samen te werken?

Bekijk enkele voorbeelden van samenwerking of lees de brochure ‚ÄėEducatie op Wikipedia‚Äô. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Ook kunnen we een presentatie op maat geven binnen jouw onderwijsinstelling. Mail info@wikimedia.nl of bel 030 3200238 voor meer meer informatie.