Bibliotheken

Bibliotheken en Wikimedia hebben een gezamenlijk doel, het beschikbaar stellen en delen van kennis met het publiek. Bibliotheken ontdekken steeds vaker dat samenwerking met Wikimedia ze veel op kan leveren. Omdat zij via Wikimedia platforms als Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata vaak meer mensen bereiken, maar ook omdat het mogelijkheden biedt om activiteiten te organiseren voor het publiek. Er zijn veel manieren om invulling te geven aan de samenwerking.

Wikicafé of Wikikring

Een WikiCafé of Wikikring is een regelmatig terugkerende (online) bijeenkomst waar mensen in groepsverband in de bibliotheek werken aan Wikipedia. De deelnemers leren van elkaar meer over schrijven, bronnenonderzoek en andere aspecten van Wikipedia. Soms staat zo’n bijeenkomst in het teken van een thema.

Fotosafari

Professionele en amateur-fotografen maken, soms onder leiding van een beroepsfotograaf of andere deskundige, foto’s in de regio om deze vervolgens in de lokale bibliotheek te uploaden naar Wikimedia Commons. Deze foto’s kunnen vervolgens worden gebruikt om artikelen op Wikipedia te illustreren.

Contentdonatie

Een bibliotheek kan een digitale of gedigitaliseerde collectie onder een open (Creative Commons) licentie beschikbaar maken via de beeldbank Wikimedia Commons. Zulke donaties blijven niet beperkt tot afbeeldingen, maar kunnen ook audiovisueel materiaal en teksten omvatten. De Wikimedia gemeenschap kan deze bestanden bijvoorbeeld gebruiken als illustratie bij een artikel. Naast het doneren van afbeeldingen is het beschikbaar stellen van data een mogelijkheid. Door bijvoorbeeld eigen data op te laten nemen in de gestructureerde database Wikidata, wordt de eigen collectie beter vindbaar en toepasbaar voor een wereld publiek.

Door de col­lecties, diensten, data en mensen van de bibliotheek te combineren met Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata vergroten we ons publieksbereik enorm. Die hebben namelijk veel meer bezoekers dan onze eigen websites. Daarnaast is de samenwerking ontzettend leuk en inspirerend. Wij geven onze collecties en data open en vrij beschikbaar aan de Wiki-gemeenschap en zij gaan hier vervolgens mee aan de slag,

Olaf JanssenWikimedia-coördinator bij de Koninklijke Bibliotheek (KB)

Interesse om samen te werken?

Bekijk enkele voorbeelden van samenwerkingen of lees er meer over in een van onze brochures. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden en kunnen eventueel ook een presentatie op maat geven in de bibliotheek. Mail info@wikimedia.nl of bel 030 3200238.