Hoeveel items zijn
er op Wikidata?
113,781,315
Wikidata is een door mens en machine leesbare database, die oorspronkelijk is opgezet om Wikipedia te ondersteunen. Het is begonnen als de gemeenschappelijke bron voor gegevens die veel gebruikt worden in artikelen op Wikipedia, bijvoorbeeld geboortedata. Inmiddels bevat Wikidata meer dan 95 miljoen items en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste vrij toegankelijke databases ter wereld. Een database die bovendien steeds meer aandacht en waardering krijgt bij kennis- en erfgoedinstellingen. Via Wikidata kunnen erfgoedinstellingen namelijk collecties aan elkaar verbinden en hun eigen data verrijken. Ook fungeert Wikidata als een zeer uitgebreid authority control platform.
Er zijn ruim 12.000 actieve bewerkers.
Data op Wikidata is:
- Vrij: Gegevens in Wikidata zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Public Domain Mark (CC-0) en dus herbruikbaar
- Meertalig: Het bewerken, gebruiken, browsen en hergebruiken van de data werkt volledig meertalig. Eigenschappen die in één taal worden ingevoerd zijn gelijk beschikbaar in alle andere talen.
- Secundair: Wikidata verzamelt niet alleen uitspraken, maar ook hun bronnen, en verbindingen naar andere databanken. Hierdoor ontstaat diversiteit maar wordt er ook voor gezorgd dat het nagekeken kan worden.
- Ondersteunend voor andere Wikimedia platforms: Wikidata ondersteunt Wikipedia met makkelijker te te onderhouden informatiekaders en links naar andere talen, waardoor de werkdruk van het bewerken wordt verlaagd en de kwaliteit verhoogd. Aanpassingen in de ene taal zijn beschikbaar voor alle andere talen.
- Doorzoekbaar: Wikidata is makkelijk doorzoekbaar, waardoor het automatisch publiceren en onderhouden van data eenvoudig wordt.
- Bewerkbaar: Wikidata is evenals de andere Wikimedia-platforms door iedereen overal te bewerken.
- Onderhouden: Wikidata is een levende database, geen statische data-dump van gegevens. Data wordt onderhouden.
Meer leren over Wikidata?
Wikimedia Nederland organiseert regelmatig Wikidata workshops voor beginners en gevorderden. Neem een kijkje op onze webagenda om te kijken of er binnenkort een training plaatsvindt. Bekijk ook eens de Wikidata Tours waar je interactieve tutorials vindt die speciaal voor nieuwe gebruikers zijn ontworpen.
Als organisatie benieuwd naar de mogelijkheden?
Wikimedia Nederland begeleidt bibliotheken, onderwijs- en erfgoedinstellingen en andere kennisorganisaties bij het delen van beeld en data zodat hun collecties beschikbaar gemaakt kunnen worden voor iedereen, waar ook ter wereld. Bekijk enkele voorbeelden van samenwerking om een indruk te krijgen. Je kunt ook de brochure Cultuur op Wikipedia of de brochure Educatie op Wikipedia downloaden voor meer informatie. Of neem contact met ons op zodat we samen kunnen onderzoeken wat mogelijk is. Bekijk enkele voorbeelden van samenwerking voor een impressie.