Gendergap

Wikipedia is het grootste samenwerkingsproject ter wereld. Miljoenen vrijwilligers schrijven dagelijks over de meest uiteenlopende onderwerpen. Onderwerpen waar ze veel van weten of die hen erg interesseren. Het feit dat historisch gezien het merendeel van deze vrijwilligers man is, heeft gevolgen voor de inhoud op Wikipedia. Zo zijn er minder vrouwelijke en vrouw-gerelateerde onderwerpen beschreven in Wiki-projecten.

 

Met het project Gendergap probeert Wikimedia Nederland deze kloof op Wiki-projecten in het Nederlandse taalgebied te verkleinen. Iedereen, man of vrouw, jong of oud, actief bewerker of beginner, wordt uitgenodigd om ‘vrouwelijke’ thema’s en interessegebieden meer onder de aandacht te brengen.

Wiki Techstorm

Wikimedia Nederland organiseert regelmatig een Wiki Techstorm met als doel vrouwen en mensen met een non-binary genderidentiteit te enthousiasmeren om bij te dragen aan de technische kant van Wikimedia-platforms.

 

Samenwerkingspartners krijgen tijdens deze evenementen de kans om ICT-gerelateerde vraagstukken in te brengen waar tijdens de Wiki Techstorms aan wordt gewerkt.

"Ik vond vooral de sfeer bij de TechStorm heel bijzonder. Zoveel verschillende mensen met verschillende achtergronden en uit verschillende landen. En allemaal even enthousiast over Wikimedia en het verspreiden van kennis. Je kon je eigen belangstelling volgen met interessante tutorials of door aan eigen projecten te werken. Mij is vooral bijgebleven hoe open, nieuwsgierig, vriendelijk en behulpzaam iedereen was."

Marian Hellema, ICT-erfgoedspecialist(adviseur, schrijver, docent)

Doe mee

Houd onze webagenda in de gaten of bezoek de Wikipedia projectpagina Gendergap om te kijken of er binnenkort een bijeenkomst plaatsvindt. Daar kun je overigens ook zien over welke onderwerpen nog geen Wikipedia artikel is geschreven of waar nog slechts beginnetjes van zijn.

 

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag thuis, met (studie)vrienden of met een groep andere geïnteresseerden. Heb je echter nog nooit een artikel op Wikipedia geschreven? Dan kan het handig zijn om de gratis handleiding Wikipedia te downloaden van Wikimedia Commons. Je kunt ook het boek ‘Schrijven aan Wikipedia’ kopen zodat je leert hoe je zelf een Wikipedia-artikel kunt schrijven en/of verbeteren.

 

Daarnaast kun je lid worden van de besloten Facebookpagina Gendergap of je aanmelden voor de Gendergap mailinglijst door een mailtje te sturen naar info@wikimedia.nl.

Interesse om namens een organisatie samen te werken?

Je kunt als organisatie ook helpen om de Gendergap te verkleinen. Door Gendergap bijeenkomsten te organiseren of contentdonaties te doen. Wikimedia Nederland biedt graag begeleiding op dit vlak. Bekijk enkele voorbeelden van samenwerkingen of lees er meer over in een van onze brochures. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden en kunnen eventueel ook een presentatie op maat geven binnen jouw organisatie. Mail info@wikimedia.nl of bel 030 3200238.