Skip to main content

Regionaal Archief Alkmaar doneert Elsinga-collectie

In november 2019 is tijdens de Wiki Techstorm gestart met het schrijven van een script voor upload van ruim 15.000 afbeeldingen van de Elsinga Collectie van Regionaal Archief Alkmaar naar Wikimedia Commons. Een veelomvattende technische klus die we dankzij de inzet van vrijwilligers eind mei 2021 succesvol hebben kunnen afronden.

Fotograaf Joop Elsinga (1944) begon in 1967 voor de gemeente Alkmaar te werken als (assistent) opzichter bij de bouw van verschillende flatgebouwen en scholen. Vervolgens maakte hij een overstap naar de afdeling Monumentenzorg waar hij tot zijn pensioen, bijna veertig jaar later, als restauratie-opzichter zou blijven. In deze functie was hij betrokken bij diverse projecten aan historische en beeldbepalende monumenten zoals het Accijnstorentje, De Waag, de Stadhuistoren en de Grote Kerk. Aangezien Joop vanaf zijn jeugd fervent fotografeert, vroeg de gemeente Alkmaar hem al snel na zijn aanstelling ook voor hen te gaan fotograferen.

Natuurlijk greep Joop deze kans met beide handen. Uiteindelijk resulteerde dit in een oeuvre van duizenden foto’s en dia’s met opnamen van alles dat ook maar iets te maken heeft met de bouwkunde in de stad. Het overgrote deel van deze omvangrijke collectie is inmiddels opgenomen in het Regionaal Archief Alkmaar en wordt, inclusief beschrijvingen, gepubliceerd via de digitale beeldbank van dit archief. Naast professioneel fotograaf is Joop ook altijd blijven fotograferen uit pure liefhebberij. Hij is al decennia, en tot op de dag van vandaag, erg actief bij Fotoclub Alkmaar, de opvolger van Fotogroep De Waag. Joop Elsinga, een Alkmaarse (gemeente)fotograaf in hart en nieren!

Bekijk de complete fotocollectie van Joop Elsinga op Wikimedia Commons!

Deel dit artikel op: