22 mei 2018

Uitslag schrijfwedstrijd 'De vrouwen die je nooit hebt ontmoet 2018'

Geschreven door de jury van de Wikipedia Schrijfwedstrijd 'De vrouwen die je nooit hebt ontmoet 2018'

In maart organiseerde de projectgroep gendergap voor de tweede maal de schrijfwedstrijd 'De vrouwen die je nooit hebt ontmoet.' Er moest worden geschreven over vrouwen, over vrouwenorganisaties of over feministische bewegingen.

Acht personen hebben aan de wedstrijd meegedaan; samen hebben zij 160 nieuwe artikelen geschreven. Dat is een forse bijdrage aan het aantal artikelen over vrouwen op Wikipedia en is dan ook een mooi resultaat. Daarnaast zijn zes artikelen beperkt uitgebreid. Dit alles is een forse groei ten opzichte van de wedstrijd in 2017. Alle geschreven en uitgebreide artikelen zijn biografieën van vrouwen.

Er zijn twee prijzen beschikbaar gesteld. Een prijs was voor het grootste aantal punten, verdiend door het creëren van nieuwe artikelen of het uitbreiden van bestaande artikelen. Voor degene die de meeste punten verzamelde, stelt Wikimedia Argentinië een cadeaukaart van Amazon ter waarde van 100 US$ beschikbaar.

De prijs voor de meeste punten is net als vorig jaar overtuigend gewonnen door DirkVE, die maar liefst 51 lemma's schreef, goed voor 391 punten. Op de tweede plaats volgt Cookies4Me, die met 57 lemma's, (allen over sportvrouwen, veelal schaatsers) 282 punten verzamelde. De jury wil deze persoon een eervolle vermelding geven vanwege zijn enorme inzet, een herhaling van vorig jaar. Petje af! Wie het gevolgd heeft, heeft gezien dat de strijd om de meeste punten zeer spannend was.

De andere prijs was bestemd voor degene die het beste artikelen wist te herschrijven naar genderneutraal. Hiervoor stelt Wikimedia Nederland een kleine prijs beschikbaar. Tijdens de wedstrijd bleken zes artikelen herschreven te zijn. Dit betrof belangrijke verbeteringen, maar het waren naar het oordeel van de jury geen herschrijvingen naar genderneutralere versies. Alle nieuwe artikelen bleken bovendien in grote lijnen genderneutraal geschreven te zijn. De jury heeft daarom besloten alle artikelen te beoordelen op een aantal meer algemene aspecten, namelijk: schrijfstijl / taalgebruik; originaliteit; brongebruik; degelijkheid; aandacht voor persoonlijk leven; prestaties van de vrouw zelf; en volgen van de richtlijnen.

Uitgaande van deze criteria is naar het oordeel van de jury het artikel Dorothy Day het beste. Dit artikel is geschreven door ArjanH. Ook de artikelen Clara Lemlich (van DimiTalen) en Madeleine L'Engle (van DirkVE) beoordeelde de jury als goede artikelen. Deze krijgen een eervolle vermelding.

De jury feliciteert de beide prijswinnaars van harte met de prijs, en DirkVE, DimiTalen en Cookies4Me met de eervolle vermeldingen.

La mujer que nunca conociste 2018, Dominique Hughes, CC BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt