22 mei 2018

Verslag Wiki-a-thon Amnesty International

Geschreven door Ciell

Amnesty International is een beweging die zich wereldwijd inzet voor vluchtelingen en gevangenen in mensonterende situaties. Zij maken zich sterk voor de mensen die onrecht wordt aangedaan en zet de mensen die samen met hen strijden voor betere mensenrechten in hun kracht.

Op zaterdag 19 mei gingen bijna 40 nieuwe Wikipedianen in Amsterdam (net als in de volgende dagen nog zo’n 19 landen) aan de slag om deze mensenrechtenactivisten en -juristen hun welverdiende plek op Wikipedia te geven.

Vrouwen zoals bijvoorbeeld Salimata Lam, die zich inzet tegen slavernij op Mauritië, en Topacio Reynoso die slechts 16 werd, maar zich in Guatamala heeft ingezet tegen de misstanden van een groot Canadees mijnbouwbedrijf. En ook de Guatamalese non en mensenrechtenactivist Maudilia López Cardona en de Somalische Ifrah Ahmed die in Ierland jonge immigranten ondersteunt. Door middel van een groepsfoto en een oproep via Twitter werd er aandacht gevraagd voor de Saoedi-Arabische Loujain Al-Hathloul, die zich in had gezet voor het recht van vrouwen in Saoedi-Arabië om auto te mogen rijden, maar vrijdag 18 mei met enkele van haar mede-strijders gevangen is gezet.
Daarnaast werden ook organisaties beschreven waarin de vrouwen zich verenigen, zoals het Verbond van Afrikaanse Lesbiënnes en Women of Zimbabwe Arise.

Amnesty International en de Wikimedia Nederland vrijwilligers, alsook de deelnemers, zijn alleen zeer tevreden over de Wiki-a-thon en de uitkomsten hiervan en hopen daarom dat dit soort schrijfmiddagen in Amsterdam tot de terugkerende evenementen gaan behoren.

Amnesty wiki-a-thon 19 mei Amsterdam, Ciell,CC BY-SA 4.0

Ontwerp en bouw website: Two Kings | Powered by Bolt