Deel je data

Kennis delen met Wikimedia, is kennis delen met de wereld!

Erfgoedinstellingen en bibliotheken in Nederland beschikken over waardevolle collecties. Hoe mooi zou het zijn om (delen van) deze collecties beschikbaar te maken voor iedereen, waar dan ook ter wereld.

 

Masterclasses

Wikimedia Nederland begeleidt bibliotheken en erfgoedinstellingen in het delen van beeld en data via Wiki-projecten als Wikidata en Wikimedia Commons. Middels vier masterclasses wordt dieper ingegaan op auteursrecht, het digitaliseren van een collectie, het vrijgeven van data en/of beeld én het ontwikkelen van de juiste vaardigheden om zelf data en/of beeld te uploaden naar de geschikte Wiki-projecten.

Doe-dagen tijdens de Wiki Techstorm in november

Tijdens de Wiki Techstorm op 22 en 23 november 2019 krijgen al de deelnemende bibliotheken en erfgoedinstellingen tijdens twee speciale Doe-dagen de kans om beelden, data en (delen van) collecties daadwerkelijk te uploaden naar Wikidata en/of Wikimedia Commons. Vanaf dat moment zijn ze voor iedereen vrij toegankelijk, overal ter wereld.

Voor wie

Dataspecialisten, informatiespecialisten en digitalecollectiebeheerders werkzaam bij bibliotheken- en erfgoedinstellingen die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van Linked Open Data.

Activiteiten met de Wikimedia gemeenschap

Door (online) activiteiten te organiseren kunnen we vrijwilligers uit de Wikimedia-wereld verbinden aan een netwerk van een organisatie. Op die manier kan gezamenlijk aan Wikipedia artikelen over een bepaald onderwerp worden gewerkt, of kunnen datasets worden verbeterd en metadata toegevoegd. Beginnende bewerkers kunnen via introductie trainingen hierin getraind worden.

Programma

Masterclass 1: Algemene sessie auteursrecht

Datum: Donderdag 19 september van 14.00-16.30 uur
Locatie: Seven, Utrecht, Mariaplaats 7
Hoe werkt auteursrecht in Nederland en hoe lang is het geldig? Welke andere rechten spelen mee bij online publicatie? Hoe identificeer je werken die in het publieke domein vallen? Hoe leg je vast dat een werk in het publiek domein is? Wat publiceer je hiervan wel en niet online?

Masterclass 2: Kennismaking met verschillende Wikiprojecten (Wikidata, Wikimedia Commons, Wikipedia) en het voorbereiden van de eigen collectie for upload

Datum: Dinsdag 8 oktober van 14.00-16.30 uur
Locatie: Seven, Zaal 5, Mariaplaats 7, Utrecht

Masterclass 3: Wikimedia Commons + Pattypan

Datum: Donderdag 24 oktober van 14.00-16.30 uur
Locatie: Seven, Zaal 5, Mariaplaats 7, Utrecht

Masterclass 4: Wikidata en Open Refine

Datum: Donderdag 7 november van 14.00-16.30
Locatie: Seven, Mariaplaats 7, Utrecht

Afsluitende praktische Doe-dagen en verder aan de slag met Wikimedia Commons en Wikidata

Data: Wiki Techstorm vrijdag 22 en zaterdag 23 november van 9.00 – 17.00 uur
Locatie: Stayokay, Amsterdam

Inschrijving gesloten

Het is helaas niet meer mogelijk om in te schrijven voor de masterclasses van Deel je Data.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over de masterclasses en/of de Wiki Techstorm? Neem contact op met Michelle van Lanschot via vanlanschot@wikimedia.nl